Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.

Hur mycket är du värd lilla vän?

Publicerat måndag 26 oktober 2009 kl 13.42
1 av 5
Nötskrikan - värd sin vikt i guld
2 av 5
3 av 5
Miljöekonomen Tore Söderqvist som räknat ut ett värde på nötskrikor
4 av 5
Peter Platensjö, student på Miljö och utveckling, visade sig också vara en Klotets vänner på Facebook
5 av 5
Kerstin Gustafsson och blivande vetenskapsjournalisten Karin Gyllenklev

Så är redaktionen samlad igen efter att delar av oss fått delta i en mycket inspirerande och givande fortbildningsvecka på Södertörns högskola. Och jag påminns om hur mycket jag bara älskar att studera! Att få sitta dagarna i ända och suga i sig av duktiga föreläsares kunskap om allt från ekotoxikologi och ekonomisk värdering av miljöförändringar, ned till epigenitik och betydelsen av minsta lilla arké. Eller att få veta hur man räknat fram värdet av en nötskrika i Nationalstadsparken till 17 000 kronor. Bara en sån´ sak!

Konsten är då att ta reda på vilken nytta en nötskrika har för den omgivning där den bor ( vilken ekotjänst den utför ) och sätta ett pris på denna. I Nötskrikans fall handlar det tex om att gömma ekollon i marken, vilket den är en baddare på. Enligt en av våra föreläsare, miljöekonomen Tore Söderqvist, tyder ekologiska studier ( Hougner, Colding & Söderqvist, 2006 ) på att de knappt 100 nötskrikor som bor i Nationalparken gömmer omkring en halv miljon ekollon per år ! varav cirka 30 % glöms bort och kan gro till nya ekplantor. På så sätt beräknas 85% av parkens ekar vara resultatet av nötskrikornas naturliga fröspridning. 

Om vi tycker det är viktigt med ekar i parken och nötskrikan inte fanns - skulle vi tvingas plantera ekarna för hand istället. Vilket naturligtvis kostar en ansenlig slant. Därav ekvationen - en nötskrika= 17 000 kronor. Bättre då att se till att det barrträdsbestånd där nötskrikorna bor får finnas kvar så att de kan fortsätta utföra sin för oss så trevliga syssla - helt gratis.

Att på detta sätt värdera olika ekosystemtjänster är ju nuförtiden något som ävenförsöker räkna på, och jag tycker det är fascinerande att inse hur snabbt utvecklingen går på det området just nu. Det är inte mer än femton år sedan vi hade en miljöminister- Birgitta Dahl som, enligt en annan av våra föreläsare; diplomaten och fd chefsförhandlaren Ulf Nilsson "aldrig tog ordet biologisk mångfald i sin mun" .

Ulf Nilsson blev svensk chefsförhandlare efter att han lagt fram det förslag till inledande förhandlingar om en global konvention för bevarande och förstärkande av världens biologiska mångfald somantogs av FN:s miljökommission, UNEP i slutet av 1980-talet.

En annan sak som förändras snabbt är nyhetsflödet och användandet av sociala medier. Därför var det extra intressant för mig att under en lunch med Södertörns studenter hamna bredvid en av våra vänner på Facebook! Peter Platesjö, en av de första eleverna på Södertörns utbildning " Miljö och Utveckling" hade lagt till vår sida veckan innan, och berättade att han faktiskt  tar del av mer och mer nyheter inom sitt specialområde just på Facebook och andra nätsidor. Radio lyssnar han på för att få snabba dagsnyheter, men för nyheter inom miljöområdet är det webben som gäller. Intressant tycker jag som funderar mycket på var vi ska lägga krutet egentligen.

Även Kerstin Gustafsson, doktor i marin ekotoxikologi som gav oss djupare insikt om Östersjöns nuvarande läge, gillar möjligheten till tvåvägskommunikation som finns på bloggar och webbsidor. - Jag tycker det blir tydligt hur mycket kunskap som finns ute i bloggosfären och gillar att man som läsare kan vara med och lyfta frågor, även om jag själv inte varit så aktiv skribent hittills.

Nu hoppas vi förstås att både Kerstin och hennes forskar- och lärarkollegor, liksom Peter, Karin och andra miljöintresserade studenter tar chansen och är med och lyfter just sina frågor på Klotet.

Välkomna!                                                                                                                     

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".