Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.

Testa klimatet själv med CCC

Publicerat måndag 1 februari 2010 kl 06.00
1 av 2
2 av 2

För första gången lanseras nu ett svenskt verktyg på nätet där man själv kan kolla olika scenario för framtidens klimat. Programmet har tagits fram av professor Christian Azar och Daniel Johansson vid Chalmers tekniska högskola för att göra den komplicerade klimatforskningen tillgänglig för allmänheten. Bland annat kan man själv testa hur olika mått på klimatkänslighet ger helt olika resultat.

Tillägg 9/2: Detta är ett pedagogiskt verktyg som bygger på några av de större, välkända klimatmodellerna, för att undervisa om hur dessa fungerar. Alltså ingen ny klimatmodell i bokstavlig mening.

– Det är en av de viktigaste faktorerna som bestämmer hur varmt det kommer att bli i framtiden det är hur känsligt klimatet är. Och därför är det viktigt att se hur betydelsefull den här aspekten är, anser Christian Azar.

Med Chalmers Climate Calculator kan man själv bestämma hur mycket koldioxid som skall släppas ut i atmosfären och sätta årtal för när utsläppen skall minska. Dessutom kan man prova olika mått på hur känsligt klimatet är - det vill säga hur mycket temperaturen stiger när koldioxidhalten i atmosfären fördubblas - vilket är en av de stora osäkerheterna i dagens klimatforskning.

Med en enkel knapptryckning ber man sedan programmet att räkna ut den globala uppvärmningen. På en tidsskala kan man då lätt se hur olika kombinationer av utsläppsnivåer, årtal och klimatkänslighet får temperaturkurvan att stiga olika snabbt. Modellen bygger på etablerad forskning som finns med i rapporterna från FN:s klimatpanel IPCC där professor Christian Azar själv bidragit med studier, och Azar tycker att det är viktigt att var öppen med osäkerheterna i dagens klimatmodeller men också att agera för att inte ta onödiga risker.

– En del skulle kanske kunna ta den här osäkerheten till intäkt för att , ja då väntar vi i 30 år och sen börjar vi agera. Men visar det sig att klimatkänsligheten är mellanhög eller hög då har vi inte den tiden att vänta så att säga, säger Christian Azar professor i hållbara energi- och materialsystem vid Chalmers tekniska högskola. 

Klotet har tidigare berättat om ett liknande verktyg för politiker och förhandlare: .Här finns också en förenklad variant för allmänheten:

Denna ger dock inte möjlighet att själv modellera med olika värden för klimatkänsligheten som Christian Azars och Daniel Johanssons nya modell gör.      

Tillägg 3/2: + IPCC säger i sin senaste rapport att temperaturen kan komma att stiga med mellan 2- 4,5 grader vid en fördubbling av koldioxidhalten. Men den skulle också kunna stiga 1.5 grader eller 5 grader, även om detta bedöms som mindre sannolikt.

Klimatkänsligheten beror på hur sådant som tex vattenånga i atmosfären, molnbildningen, eller olika partiklar kommer att värma eller kyla klimatet i framtiden. 

ML: Det känns som ett väldigt stort spann?

Christian Azar: Ja, och det där osäkerhetsintervallet kommer också att få stor betydelse för hur mycket vi behöver minska utsläppen för att nå olika klimatmål. Om det visar sig att klimatkänsligheten är låg är det ju inte alls lika akut som om det visar sig att den är mellanhög eller tom hög. Så det är en väldigt viktig parameter som bestämmer hur mycket vi behöver agera.                                                                                                                           

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".