Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.

Fårstängsel för miljoner bortslösat

Publicerat tisdag 9 februari 2010 kl 06.00
1 av 3
2 av 3
3 av 3

Miljontals skattekronor har slösats bort på rovdjursstängsel i län där det inte finns några vargar. Det hävdar forskaren Jens Karlsson på  på Grimsö forskningsstation. Han har visat i en ny studie att det är mycket mer lönsamt att sätta in åtgärder i fårhagar som redan blivit utsatta för vargangrepp.

- Om man har haft ett vargangrepp i en fårbesättning, då kommer vargen eller vargarna att komma tillbaka dit under de närmaste dagarna eller veckorna. Och vidtar man då inga förebyggande åtgärder så kommer de att dräpa fler får i samma hägn under de här veckorna, säger biologen Jens Karlsson.

Jens Karlsson har sammanställt det senaste decenniets viltskadestatistik, där mellan 400 och 600 får rivs per år. Då visar det sig att risken för att en varg, eller lodjur eller björn anfaller samma fårbesättning igen ökar med 55 gånger, de närmsta veckorna efter ett första angrepp. Så när länsstyrelsernas besiktningsmän kommer ut till fårhagen efter ett rovdjursangrepp bör de genast låna ut till exempel lapptyg, alltså långa linor med tygskynken som skrämmer bort ytterligare vargar.

Andra sätt som Jen Karlsson hört talas om är att ryska fårbönder hänger upp tvätt runt hagarna, och norrmän som försett sina får med minibandspelare som spelar svensk dansbandsmusik (Vikingarna) för att hålla ulven borta. I Värmland har man även testat att ha en radio på med slumpvisa intervall. Många av dessa skrämselmetoder kostar bara några tusenlappar, inte miljontals kronor som permanenta fårstängsel.
– Så får man ut 55 gånger mer i förebyggande effekt för varje skattekrona i det arbetet, hävdar Jens Karlsson.

De akuta åtgärderna vid rovdjursangrepp bekostas av Naturvårdsverket, men handläggaren Per Risberg, kan inte säga om man kommer att prioritera den typen av åtgärder som Jens Karlsson föreslår, eller om det främst blir pengar till gäss som äter upp grödor på åkrarna.
Att sätta upp fårstängsel i Sörmland och Östergötland där det inte finns varg, tycker däremot Jens Karlsson är slösaktigt. Och att döda en varg som återkommer innebär oftast att man samtidigt gör en kull ungar moderslösa eftersom det oftast är honorna som återvänder.

Jordbruksverket har tagit fasta på den nya forskningen och precis beslutat att de 20 miljoner till rovdjursstängsel man ska dela ut i år, främst ska gå till de län där det finns många vargar och stor risk för rivna får, som Västra Götaland, Värmland och Dalarna.
Studien är publicerad i tidskriften , och kan också ge vägledning åt fattiga länder som måste skydda tamdjur mot angrepp av tigrar, leoparder och hyenor till exempel.

Referens: Karlsson, J. et al. Predictability of repeated carnivore attacks on livestock favours reactive use of mitigation measures, J of Applied Ecology, vol 47, 2009. DOI:10.1111/j.1365-2664.2009.01747.x

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".