Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.

Sopbråk under vinter OS

Publicerat onsdag 17 februari 2010 kl 12.13
1 av 3
2 av 3
3 av 3

Arrangörerna av vinter-OS i Vancouver har haft som målsättning att det ska bli de miljövänligaste olympiska spelen hittills, men bråk om sophanteringen har kastat en skugga över planerna. slänger flera hundra kilo mer sopor per person och år än vi svenskar och det mesta hamnar på tippen. Men nu har de ursprungliga kanadensarna sagt ifrån, rapporterar anders Ask från OS-staden.

En av Vancouvers hundratals sopbilar kommer för sin dagliga hämtning av avfall, en normaldag generaras omkring 9000 ton avfall här i tvåmiljonersstaden, men under de olympiska veckorna blir det mer, och det innebär många extraturer för sopåkarna.

Men ett av bråken handlar om vart avfallet ska köras - en av de mest utnyttjade soptipparna, Cache Creek, är redan fullt utnyttjad och myndigheterna har nu givit klartecken till en omfattande utbyggnad, men det har väckt skarpa protester och kritik från ursprungsbefolkningen i området, som anser att det är deras land som nu kommer att exploateras, utan att de givit sitt tillstånd. Medlemmar ur Nlaka´pamux nation, har lämnat in en formell protest.

Och Kathy Narcisse, som tillhör nationen, säger att myndigheterna försöker mörka vad som händer.
– De vill inte att andra ska få veta att de gång på gång bryter mot ursprungsbefolkningarnas rättigheter, de utnyttjar vår mark och våra tillgångar, säger Kathy Narcisse, när jag träffar henne vid en protestdemonstration mot OS.

Nationerna, det vill säga det vi betecknar som indianstammar, försöker utnyttja vinterspelen för att uppmärksamma omvärlden på olika problem som de anser drabbar ursrpungsbefolkningarna i Kanada. Och Kathy Narcisse menar att de styrande försöker förhala problemet genom förhandlingar som inte leder någonvart.
– Det är vad jag kallar tomma processer som bara fortsätter och inget händer, säger hon och tillägger, det enda sättet att lyckas tycks vara att spela enligt deras regler.

Sopbråket med ursprungsbefolkningen är naturligtvis inget som OS-arrangörerna önskar - det här skulle ju bli de grönaste spelen hittills och målet var att bygga på ett hållbart klimatvänligt koncept. Vad som kommer hända med Cache Creek är ännu inte bestämt, nya juridiska turer väntar, och samtidigt har myndigheterna här i British Columbia, provinsen där Vancouver ligger, en kontrovers kring export av avfall till USA. Provinsregeringen har lovat att stoppa transporten av sopor från bland annat OS-orten Whistler, där till exempel skidåkningen avgörs, till grannen på andra sidan gränsen, delstaten Washington. Men exporten fortsätter och någon förändring lär inte ske förrän tidigast efter OS, säger den ansvariga ministern.

Under tiden fortsätter sopbilarna sina extraturer, häromdagen såg jag för övrigt en med en banderoll med budskapet - Vancouver 2010, de gröna spelen.

Anders Ask för Klotet i Vancouver

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".