Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.

Världsnaturfonden - Ikeas bästa vän?

Publicerat fredag 4 juni 2010 kl 12.37
1 av 5
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5


                                                                                                                                                                                                                       
Inför veckans program fick jag ett samtal från Världsnaturfondens mycket hjälpsamma pressansvariga Marie von Zeipel. Hon hade blivit ombedd av Ikeas presschef Charlotte Lindgren (RÄTTELSE 7/6: via Cecilia Stenström på WWF) att ringa mig och berätta vilket fint samarbete Ikea har med WWF och hur mycket bra skogsarbete de gör i Ryssland. Sedan 2002 har IKEA stött WWF med cirka 150 miljoner kronor, fick jag senare veta. Och visst granskar WWF Ikea, till exempel i miljögenomgångar av olika företag, där Ikea brukar hamna i mitten...

Det är naturligtvis ingen enkel balansgång miljörörelsen går, där organisationer som bara skäller riskerar att inte tas på allvar. Och där företag som försöker profilera sig med miljöåtgärder och ändå får kritik kanske ger upp. Världsnaturfonden har valt att med många företag, Greenpeace å sin sida har som policy att inte ta emot några bidrag alls från företag för att inte riskera att delta i ett företags "green wash".

Marie von Zeipel ville gärna att jag skulle ringa till Per Larsson, skogshandläggare på Världsnaturfonden, som kan mycket om Ikeas avverkning i Ryssland. Han var visserligen inte med på den beryktade resan 2008 då företrädare för Naturskyddsföreningen, Miljöförbundet Jordens Vänner och Fältbiologerna samt ryska miljökämpar från WWF och SPOK fick se Swedwoods virkeshögar i Karelen och blev förskräckta när de räknade antalet årsringar på träden som låg där.

Per Larsson på WWF säger att det finns stora utmaningar för skogsbolagen som verkar i Ryssland, med en omfattande illegal handel och där staten äger all mark och detaljreglerar all avverkning. Per Larssons bild är att Ikeas skogsföretag Swedwood är ovanligt öppna och seriösa och till och med betalat böter till ryska staten för att de velat undvika avverkning av skog med höga naturvärden, vilket i alla fall tidigare inte varit tillåtet enligt ryska regler.

Sedan starten 2002 har IKEA stött WWF:s för arbete med skog, bomull och klimatfrågor. Mest omfattande är skogsprojekten. De har bland annat åstadkommit en ökning av Rysslands FSC-certifierade skogar från 3,3 miljoner hektar till drygt 20 miljoner. Det gör Ryssland till världens näst största certifierade land, enligt Marie von Zeipel. 

I en intervju med Aleksander Markovskij som är ordförande för den ryska regionala miljöorganisationen (Rädda Karelens skogar) av Max Lapitskij på SR International framgår: 2006 anslöt sig Swedwood till en grupp av fem skogsföretag i Karelen som gick med på att inte avverka viktiga och värdefulla skogsarealer i deras arrendeområde. Dessa arealer var alltså redan kända som särskilt värdefulla, markerade av miljöorganisationer och dessutom inte särskilt lönsamma ur ekonomiskt perspektiv eftersom de låg i träskmarker.

– Men, man kan inte säga att alla värdefulla (nästan orörda) skogsområden är kända och undersökta. Swedwood avverkar nuförtiden skog i sitt eget arrendeområde, men de har inte markerat de värdefulla mindre skogsarealer som finns där och de har inte bestämt vilken policy man ska ha där, säger Aleksander Markovskij och fortsätter.

– Swedwood beter sig på samma sätt som andra företag med hög ekologisk profil, som Stora Enso eller Invetslesprom som arrenderar tre miljoner hektar eller Zapkarelles. De annonserar viljan, men i praktiken kan vi inte se att dessa värdefulla skogar är markerade och beskyddas. I alla fall är sådan information är inte publicerad. Swedwood är alltså är inte sämre, men inte heller bättre än de andra. Och den kritik som Swedwood får från svenska miljöorganisationer, den man kan tillämpa på alla skogsföretag som jobbar i Karelen, enligt Aleksander Markovskij på SPOK.

I den franska tidningen kan man förövrigt läsa att Ikea dömdes igår till böter på 30 000 euro av en domstol i Aix- en- Provence för att ha “förstört skyddade arter”. Flera miljöorganisationer hade polisanmält  franska Ikea  för att, utan officiellt tillstånd ha förstört  flera skyddade djur- och växtarter under byggandet av en stor lagerbyggnad utanför Marseille.

Ikea hade utverkat ett tillstånd att bygga från ”Le Conseil nationale de protection de la natur”, men då handlade det bara om ett antal orkidéarter, som företaget lovat att kompensera för på olika sätt, eftersom de skulle försvinna i och med byggandet.

Men 2008  när byggnadsarbetet började kunde en representant från ”l'Office national de la chasse et de la faune sauvage” konstatera att det även fanns andra blommor, fåglar och reptiler på byggplatsen. Då öppnades en rättegång mot Ikea för ”förstörande” av dessa arter.

Ikeas utvecklingschef, Jean-Louis Baillot erkände i domstolen att de glömt skaffa tillstånd från Länsstyrelsen innan arbetet började. Men åklagaren, Ludovic Pilling, menade att det låg på Ikea att bevisa att det inte fanns några skyddsvärda arter på platsen. ”Att skydda naturen handlar inte bara om att skaffa en stämpel till från Länsstyrelsen”, sa han åklagaren.

Ikeas lager som är 35 meter högt och 65 000 kvadratmeter stort tar emot containrar med varor från Sydostasien för mellanlagring  innan de skickas ut till Ikeas varuhus i Europa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".