Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.

Niclas tror på skyskrapor av trä

Publicerat onsdag 20 oktober 2010 kl 14.37
Höghus i trä ger stora klimatvinster
(5:58 min)
1 av 4
Niclas Svensson chef för Sveriges träbyggnadskansli vid hus med trästomme i Hökarängen tror på skyskrapor av trä framöver.
2 av 4
3 av 4
Leif Gustavsson.
4 av 4
Trätrappa i nybyggt hus Hökarängen.

Under senare år har det seglat upp en allvarlig konkurrent till cement och betong när det gäller klimatsmarta höghus - nämligen trä. 15 procent av flervåningshusen och 25 procent av broarna i Sverige byggs numera med bärande träkonstruktioner, enligt träbranschen. Niclas Svensson, chef för Sveriges träbyggnadskansli, har i många år drivit frågan att fler höghus ska byggas av trä.

– Trä är ett lätt och starkt material som är lämpligt att industrialisera så att man färdigställer mycket i fabrik någon annanstans i landet och levererar som färdiga lägenheter. Byggtiden blir radikalt mycket kortare, det kan ta 10 veckor att få ett hus med trästommar av färdiga element inflyttningsklart medan samma hus platsbyggt och helt i betong tar över ett år, säger Niclas Svensson.
– Men den stora fördelen som drivit på träbyggandet är att det drar ned koldioxidutsläppen med 90 % i byggfasen jämfört med andra byggmaterial, tillägger han.

Klotet träffar Niclas Svensson intill ett 3-våningshus i Stockholmsförorten Hökarängen som ska bli ett handikappsanpassat äldreboende och som byggts med trästomme. Men träet syns inte, för fasaden är klädd med puts. Huset är byggt av färdiga bitar drygt 4 meter breda som tillverkats en fabrik i Småland och körts med lastbil upp till Stockholm. Varje bit är redan klar i fabriken med dragna elledningar, vatten och avloppsrör, färg och kakel. Det är bara toastolar och vitvaror som sätts in efteråt, och så skruvas alla bitarna ihop förstås som ett jättestort legobygge.

Det finns en del betong även i det här huset, i fasaden och grunden, men det hade inte gått att göra stommen av betong, det blir för tungt att frakta, säger Niclas Svensson. Att transportera hela lägenhetsbitar över halva landet ger inte några nämnvärda koldioxidutsläpp jämfört med att platsbygga där utsläppen blir 15 gånger högre från alla entreprenörer som far fram och tillbaka till bygget.
– Vi har inte sett särskilt mycket utveckling i byggsektorn de senaste decennierna och det är dags att den här sektorn och effektiviseras och utvecklas, anser Niclas Svensson.

Enligt Niclas Svensson finns idag 8-våningshus i Sverige med trästomme och nu planeras ett 20-våninghus i Kirkenes så han tror på skyskrapor av trä.
– Men brandrisken då, undrar jag?
– Vi har kunnat bygga brandsäkra trähus i 50 år, och när de innehåller sprinkler är de säkrare än betonghus. Men det är klart, när de brinner så blir skadorna på konstruktionen ofta värre.

Niclas Svensson företräder träbranschen och har högtflygande planer. De riktigt stora klimatvinsterna skulle man göra om man istället för att renovera miljonprogramsområdena, rev betonghusen från 60-70-talet ned till bottenplattan och byggde upp nya med trästomme efter dagens krav på isolering, det går snabbare och blir billigare, hävdar Nicklas Svensson.

– En del av beståndet med betongstommar från 60-talet borde rivas så att man kan sätta in färdiga träelement istället. På så sätt löser man både energikraven och att det finns för många 3:or i miljonprogramshusen som ingen efterfrågar eftersom de är för små för barnfamiljer och för stora för ensamstående, avslutar Niclas Svensson.

Leif Gustavsson är professor i ekoteknik vid Mittuniversitetet i Östersund och byggnadsteknik vid Linnéuniversitet i Växjö och han forskar om träbyggande. Gustavsson håller med Niclas Svensson om att upp till 8-våningshus har träkonstruktioner stora koldioxidfördelar jämfört med rena betonghus. Men exakt hur stora fördelar vill han inte kvantifiera, det varierar från fall till fall enligt Gustavsson. Men han har jämfört betonghus och trähus och räknat på all energi som krävts för alla material, byggandet och transporter och då kommit fram till att det gick åt 17% mindre energi när man bygger höghus med trästomme än betong.

Leif Gustavsson säger att hur effektiv ”grön” betong blir måste man vänta och utvärdera tills den finns på marknaden men att han skulle bli förvånad om den kan ge lägre koldioxidustläpp än trä som är ett förnybart material. Däremot kräver träbyggandet ett hållbart skogsbruk med återplantering och gärna kombinerat med biobränsleproduktion för att göra klimatnytta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".