Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.

Otåliga städer driver snabbare miljöarbete tillsammans

Publicerat torsdag 28 oktober 2010 kl 14.02
Thomas Elmqvist- nätverket av gröna städer växer snabbt.
(14 min)
1 av 3
2 av 3
Nagoyas tv-torn och Oasis 21 Photo: E.Mubarak
3 av 3
Thomas Elmqvist, professor i naturreurshushållning tycker att städernas växande engagemang inger hopp i miljöarbetet Foto: Stockholm Resilience Centre

- Att världens städer spelar en allt viktigare roll i miljöarbetet är något som märkts under hela 2000-talet, men det är de senaste två åren som rörelsen blommat upp på allvar och tagit fart.

Det säger Thomas Elmqvist, professor i Naturresurshushållning vid Stockholms universitet och Stockholm Resilience Centre. Han är just nu på plats i Nagoya i Japan där han bland annat deltar i City Biodiversity Summit- ett sidoevent till det stora  FN-mötet om biologisk mångfald.

- Det är ett väldigt kraftfullt möte där man från städernas demokratiska församlingar uttrycker en stark vilja att vara med och bidra med sin del i en hållbar utveckling av planeten.

- Det handlar både om att skydda ekosystem, men också att använda biodiversitet och ekosystem för stadsinvånarnas bästa - och att kunna möta de utmaningar som klimatförändringarna innebär i stadslandskap.

Sidomötet City Biodiversity Summit 2010 samlade i år över 700 deltagare, varav 200 var borgmästare från hela världen, vilket var mångdubbelt fler än vid förra mötet i Bonn för två år sedan då 50 deltagere från städer var med.

- Det fanns en väldigt stark, positiv stämning och en enighet om att det är på lokal nivå som saker och ting händer. Att det är där man faktiskt utför och genomför det som diskuteras och förhandlas i de här stora församlingarna där nationerna sitter och diskuterar.

- Det var också stor entusiasm om att man nu ska skapa större nätverk och mer samarete för att stötta och hjälpa varandra i det här arbetet. Det gäller både biodiversitet och ekosystem, men det gäller även i klimatfrågan. Där finns en liknande stark samarbetsanda i tex World City Forum for Climate Change.

ML:  Betyder det här att städerna försöker ta över initiativet och driva de här viktiga frågorna framåt när nationer och våra internationella organ misslyckas?

- Jag tror inte man ser det som att man tar över nationernas roll utan snarare att man är otålig och vill genomföra det man tycker är nödvändigt för en hållbar utveckling.

- Man vill inte vänta utan är det så att man på nationell nivå inte har kommit överens så kan man ju på stadsnivå ändå genomföra det man själv beslutar vara det mest lämpliga i den lokala, politiska och ekonomiska och geografiska kontext man befinner sig.

Intervjun med Thomas Elmqvist gjordes tyvärr på för dålig telefonledning från Japan för att kunna sändas i någon längre version i radion. Men ovan kan du höra hela samtalet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".