Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.

Isabella Lövin drömmer om tvåmeterstorskar

Publicerat onsdag 20 april 2011 kl 11.54
Framtidens fiskar
(9:22 min)
Fiskarna i saluhallens fiskdisk är för unga, enligt Isabella Lövin. Foto: Hanna Westerlund

För några år sedan skrev journalisten, numera EU-parlamentarikern Isabella Lövin (MP) i den uppmärksammade boken Tyst hav att fiske knappast var på nyhetsagendan. Idag tror hon det finns chans att radikalt förändra unionens gemensamma fiskeripolitik och har nyligen med andra i parlamentet bildat en partiöverskridande kampanjgrupp för detta. "Fish for the future" menar att ett hållbart fiske i Europa kräver att halva fiskeflottan måste bort.

Vid fiskdisken i en saluhall i Stockholm beskriver Isabella Lövin hur framtidens fiskar skulle kunna se ut, om hon fick bestämma.

– Om 50 eller 100 år hoppas jag att vi kan ha en stor tvåmeters torsk och kanske en halv hälleflundra här - de blir ju flera meter stora. Idag tar vi de här arterna precis när de blivit könsmogna. Vi tror att en torsk är 30, 40 centimeter lång - det är inte normalt, det är en nybliven tonåring, säger hon.

Idag är 88 procent av Europas fiskebestånd överfiskade, och fiskdisken en snårskog för den medvetna konsumenten. En ny europeisk opinionsundersökning visar att 9 av 10 tycker att det är viktigt att fisken de köper kommer från hållbara bestånd. Däremot saknar de flesta information och kunskap om fiskens ursprung och om den är hållbart fiskad. Är det rimligt att vi ska ta ansvar för de miljöproblem som fisket för med sig?

– Jag tycker egentligen inte att det är konsumenternas fel, det här med överfisket i våra hav, och konsumenterna borde egentligen kunna förvänta sig att all fisk som säljs i europeiska affärer och restauranger ska vara hållbart fiskad. Det finns ju 20 eller 50 arter och så kommer dom från olika bestånd, det är ju en hel vetenskap. Så egentligen tycker jag att det är bedrövligt att den här frågan har hamnat i konsumenternas knä, det här skulle myndigheter och politiker tagit ansvar för för längesen, tycker Isabella Lövin.

Men varför gör inte politikerna det då?

– Man ska balansera mellan hållbara fiskbestånd och hållbara fiskesamhällen, och när de här två målen kommer i konflikt med varandra idag så har det alltid slutat med att man har kompromissat till fördel för kortsiktig ekonomisk vinning för kustområden och fiskesamhällen, snarare än att säga att nej, nu får man kraftigt skära ner på det här för vi måste låta bestånden växa till sig igen.

Många fiskenationer är mot sådana förändringar, eftersom det skulle innebära ett för högt pris att göra ett stort antal fiskare arbetslösa.

– Det är ju det som är den jobbiga biten av den här reformeringen av fiskeripolitiken. Men jag tror att de flesta fiskare kommer att ha en mycket mer hållbar och förutsägbar framtid om våra förslag går igenom. Den vägen som vi är på idag leder bara till tomma hav, och då kommer ingen ha nån inkomst. Det som händer är att fler och fler av de europeiska fartygen kommer flytta utanför Europa och börja fiska i utvecklingsländers vatten, det är den utveckling vi ser idag. Vi exporterar vårt överfiske någon annanstans, så ska vi inte ha det, det är inte moraliskt försvarbart. Moraliskt försvarbart är att se till att vi har gott om fisk i våra egna hav så att vi kan försörja våra egna befolkningnar i Europa, menar Isabella.

Idag är Europa långt i från självförsörjande. Vi importerar två tredjedelar av fisken som konsumeras i EU, enligt unionens egen statistik.

För att det ska finnas fisk på borden även i framtiden har Isabella Lövin nyligen tillsammans med ledamöter från 14 länder skapat en kampanjgrupp för att förändra fiskepolitiken, de kallar den "Fish for the future", fisk för framtiden. Och inte bara gröna parlamentariker utan alla stora partigrupper finns representerade. Från Sverige bland annat Marit Paulsen (FP).

– Jag känner mig positivt överraskad och väldigt glad att så många på en gång anmälde sig och ville vara med. Vi vill att den framtida fiskeripolitiken ska baseras på vetenskaplig rådgivning. Man ska inte kompromissa med de råd som vetenskapsmän kan ge.

Det kan handla om hur stora fångster man kan ta upp, grundat på vad forskare räknat ut att fiskbestånden tål, och att använda sig av försiktighetsprincipen. Och detta kräver att man skär rejält i fiskeflottan, menar Isabella.

– Vi måste minska kapaciteten i flottan med ungefär 50 procent. Fiske måste också in mycket mer under miljöpolitiken än vad det är idag - fiske är nu liksom, behandlas nu som om det är en ekonomisk näringspolitik bara, men det är ju faktiskt i allra högsta grad en miljöfråga, säger hon.

Så vilka är då chanserna att få igenom de här förändringarna, när EU:s fiskepolitik ska reformeras nästa år? Europaparlamentet, som Isabella Lövin med den nya kampanjgruppen hoppas kunna påverka, har i och med Lissabonfördraget 2009 fått mer att säga till om, bland annat medbeslutande i fiskeripolitiken.

Inom några månader väntas kommissionen lägga fram förslag på kraftiga förändringar för fisket, till exempel att minska flottans storlek, och det är ju något även Fish for the Future vill uppnå. Men man måste också ha med sig ministerrådet, EU:s tyngsta beslutande organ.

Och det verkar det finnas hopp för, enligt Isabella Lövin. Nu i mars har fiskeministrarna nämligen diskuterat ett dumpningsförbud, och även om inget beslut fattades, så upplevde hon att en majoritet var för förslaget.

Dumpning är när fiskare kastar tillbaka den fisk som fångas av misstag, på grund av att den är för liten, eller av en art där man redan fyllt kvoten för vad man får ta i land. Mellan 10 och 60 procent av fångsten dumpas och nästan alla dessa fiskar dör.

– Bara för att visa på hur absurt det är, att man bara räknar vad man tar i land, inte hur mycket man dödar ute i till havs, det är ungefär som om man skulle säga till älgjägare, att du får skjuta en älgtjur, och så kan du gå ut och massakrera femton olika djur, kalvar och gravida kor och sen tar du bara in den där älgtjuren och resten får ligga och ruttna i skogen. Men precis så är det ute till havs idag, och det är tillåtet, och det borde inte vara tillåtet, avslutar Isabella Lövin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".