Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.

Nytt verktyg för att beräkna hälsokostnader för luftföroreningar

Publicerat måndag 2 maj 2011 kl 06.00
Gunnar Omstedt, SMHI (Nyhetsinslag)
(1:35 min)
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Omkring 5000 personer varje år av en förtidig död på grund av partiklar. Ett nytt sätta att beräkna hälsoeffekter från luftföroreningar kan komma till användning vid planering av vägbyggen. SMHI i Norrköping har tillsammans med Umeå universitet tagit fram dataprogrammet som är det första i sitt slag i Sverige.

– Det är ett webbaserat verktyg som ska kunna användas i hela Sverige, för att beräkna vad olika förändringar i luftföroreningshalter kan ha för betydelse på hälsa och kostnader, säger Gunnar Omstedt, som forskar om luftföroreningar på SMHI och har varit med och tagit fram programmet.

Systemet ska kunna användas till att välja den vägdraging som ger minst hälsoeffekter. Till exempel har forskarna räknat ut att en motorvägsdragning förbi Umeå tätort, jämfört med att som nu, när vägen går igenom staden, skulle ge betydligt lägre utsläpp och gynna hälsan för de som bor där. Omräknat i pengar skulle det enligt studien ge en samhällsbesparing på 100 miljoner kronor.

Men systemet är bara gjort för att se på förhållandet mellan luftföroreningar, hälsa och ekonomi, andra miljöeffekter som kommer med en vägdragning finns inte med, något som Gunnar Omstedt på SMHI tror blir för komplicerat.

– Ja hur skall man värdera olika hälsoutfall, som höga ozonhalter och försuring, mot varandra? Säger Gunnar Omstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".