Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.

Vindkraftsutbyggnaden hotas av dyra ledningar

Publicerat onsdag 7 september 2011 kl 06.00
Dyra kablar stoppar vindkraft
(1:43 min)
1 av 3
2 av 3
Johan Aspegren, informationschef Eon elnät.
3 av 3
Bo Normark, ordförande avd 2 IVA.

Den snabba utbyggnaden av vindkraft i Sverige hotas nu av att enskilda kraftverksbyggare inte har råd att betala för nya dyra ledningar. Det kan handla om 1000 tals megawatt som inte byggs visar Vetenskapsradions granskning. Regeringen måste snabbast möjligt ändra lagen, anser Bo Normark på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin IVA.

– Det innebär ju en risk att den här goda utvecklingen vi har på vindkraft bromsas upp, säger Bo Normark som är ordförande för IVAs avdelning för elektroteknik.

Det byggs vindkraft som aldrig förr i Sverige och på många håll räcker inte elnäten till. Men med dagens regler så måste den förste som vill koppla in ett vindkraftverk på en ny kabel betala hela investeringen, kanske hundratals miljoner, vilket gör den ekonomiska kalkylen omöjlig.

Det här kallas tröskeleffekten och både elproducenter och nätägare som Vattenfall, Eon och Fortum är överens om att dagens system stoppar upp ytterligare utbyggnad av vindkraften, där det statliga planeringsmålet är en sexdubbling inom 10 år.

Johan Aspegren informationschef på Eon elnät är en av de som är kritisk till att regeringen inte ändrat reglerna ännu:

- Beslutet borde ha fattats och vi står nu på Öland att det inte kan byggas mer vindkraft på grund av att det här beslutet inte är fattat helt enkelt, säger Johan Aspegren på Eon elnät.

Enligt Klotets granskning handlar det om vindkraftsprojekt på sammanlagt tusentals megawatt som väntar på besked i Småland, Västergötland, Bohuslän, Dalsland, Gävleborg, Hälsingland och Dalarna.

För 1,5 år sen fick regeringen ett förslag på lösning där statliga verket Svenska Kraftnät tar den ekonomiska risken för nya kablar tills tillräckligt många kraftverk hunnit ansluta sig och betalar sin del. I december räknar regeringen vara klar med sin egen utredning, men det är oklart när en ny lag kan komma, säger Andreas Vass, politiskt sakkunnig på Näringsdepratementet.

- Vi arbetar så snabbt vi kan med den här frågan och ett förslag kommer att vara klart innan årets slut, men det går inte att säga när det kan träda i kraft, säger Andreas Vass på Näringsdepartementet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".