Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.

Eco2Climat mäter franska koldioxidutsläpp på bästa sändningstid

Publicerat torsdag 26 april 2012 kl 12.39
Om miljöfrågan i franska valet
(6:47 min)
Jean-Marc Jancovici, en stark röst i den franska klimatdebatten

Jean-Marc Jancovici blev känd för en stor publik när han började presentera sin koldioxidbarometer i TF1s journal  de 20 h - ett av de största franska nyhetsprogrammen. Eco2Climat heter barometern som en gång i månaden visar hur mycket koldioxidutsläpp fransmännens konsumtion ger upphov till.

– Vi ville hitta ett mått som fick människor att förstå konsumtionens roll och betydelsen av det vi konsumerar dagligen. Företagen tillverkar ju inte sina varor och släpper ut koldioxid om ingen köper produkterna.

Eco2Climat räknar även med de utsläpp som gjorts utomlands för varor som importeras till Frankrike. Och resultatet blir att fransmännens utsläpp per person ökat med omkring femton procent de senaste tjugo åren. Ökningen består till största delen av datorer, platt-tvskärmar och andra elektronikprylar.

Jean-Marc Jancovici är ingenjör i grunden och lärare på MINES-Paristech (vilket kan sägas vara motsvarigheten till svenska KTH) Han är också författare till flera böcker och en av Frankrikes mest kända debattörer av klimat och energifrågan. Han tog tåget från Paris till Stockholm för några dagars föreläsningsturnè

– Jag åker i stort sett bara tåg sedan femton år tillbaka eftersom flyget står för omkring 10 % av all den olja som går till transporter och för att varje flygresa släpper ut flera hundra kilo koldioxid.

– Dessutom är tåget trevligare, eftersom man ser landskapet och kan jobba samtidigt.

Det klassiska sättet att räkna ut koldioxidutsläpp per capita är att ta ett helt lands utsläpp och dela med antalet invånare. Det är så man räknar i de internationella klimatförhandlingarna tex.

När teamet bakom ECo2Climat mäter på det sättet ser de att fransmännens utsläpp gått ner med omkring 10 procent per person de senaste tjugo åren. Räknar man däremot  på deras sätt med all konsumtion blir siffrorna de motsatta. 

– Då har utsläppen istället ökat med knappt femton procent per person under samma tid, enligt Jancovici.

– Största delen av ökningen beror på att vi köper en massa datorer, platt-tv och andra elektonikprylar som inte producerats i Frankrike.

Men har då den här regelbundna koldioxidrapporteringen påverkat människors vanor på något sätt?

– Det är svårare att mäta. Men bara det faktum att vi pratar om utsläppen varje månad gör kanske att en del lär sig ett och annat och vi får också en plattform för att prata konkret om andra miljöfrågor i vardagen, säger Jancovici.

Under förra presidentvalskampanjen i Frankrike 2007 var Jean-Marc Jancovici en av initativtagarna till le Pacte Ecologique   som lyckades föra upp miljö och hållbar utveckling på den politiska scenen bla genom att miljöpaktens frontperson, den populära tv-programledaren Nicolas Hulot hotade med att ställa upp i valet om inte kandidaterna lovade att intressera sig mer för miljön. Strategin lyckades och miljöfrågorna fick ett uppsving i Frankrike under första delen av president Nicolas Sarkozys mandatperiod ( Le Grenelle Environnement) och även under det senaste valet till europaparlamentet.

Men hur är det med miljöfrågan i årets val?

– EEG kurvan är ett rakt streck, miljöfrågan har inte visat några livstecken alls under denna presidentvalskampanj, säger Jancovici.

2007 gick ekonomin bra och det var lätt att se bortom horisonten. Idag dras Frankrike fortfarande med sviter av den ekonomiska krisen 2009 och då krymper politikernas synfält.

– President Sarkozy fick kalla fötter när han förlorade röster under regionalvalen 2010 och drog då slutsatsen att miljöengagemanget inte var någon valmagnet.

– Men jag tror han hade fel, det hade behövts längre tid för att miljösatsningarna skulle börja visa resultat. För företag som investerar är tre år ingenting.

Vad gäller socialisternas kandidat Francois Hollande så är han helt ointresserad av miljön, enligt Jancovici.

– Det lämnar socialistpartiet till de gröna, som i sin tur valde både fel kandidat och fel strategi i år, enligt Jancovici.

Att inte förstå och ta klimat- och energikrisen på allvar idag kommer att slå tillbaka redan inom några år på den som nu blir nästa president tror Jancovici.

– Nästa president kommer att få hantera en situation som han inte alls är förberedd på. En ny ekonomisk nedgång 2014, eller 2015 som kommer att leda till kaos.

Jean-Marc Jancovici hävdar att vi redan ser effekter på samhällsekonomin av både klimatförändringar och energibrist.

Den arabiska våren, tex startade enligt honom på grund av att torkan i Ryssland 2010 i ett slag dubblade spannmålspriserna, vilket i sin tur ledde till hungerprotester i de stora importländerna Egypten och Tunisien, som blev revolutionens tändande gnista.

Jancovici är rädd för att politikernas okunskap och ovilja att ta i energi- och klimatfrågan idag, kommer att öppna dörren för extremistpartier, som nationella frontens Marine Le Pen, som fick rekordhöga siffror i årets första valomgång.

Så vad behövs då göras?

– Politikerna måste själva börja höja priset på energi och samtidigt balansera med andra åtgärder för att se till att det inte blir de fattigaste och mest utsatta i samhället som drabbas hårdast när oljebristen snart är här.

 Jancovici har länge slagits för koldioxidskatter i Frankrike. Och liksom den engelska debattören Tim Jackson tror han att vi måste hitta ett sätt att skapa välfärd utan tillväxt eftersom han är säker på att vi aldrig mer kommer att få tillbaka en preiod med långvarig tillväxt och det måste vi helt enkelt lära oss att leva med.

Men det går fortfarande att satsa sig ur krisen genom att göra samhället fritt från beroendet av fossila bränslen, säger han. Vi kan påverka hur vi bor och hur vi transporterar oss, vad vi äter och hur vi arbetar.

– Och jag förstår inte varför vi inte skulle kunna ha både modern kärnkraft och samtidigt satsa på förnyelsebara energikällor avrundar ingenjören och klimatdebattören Jean-Marc Jancovici.

– Men franska politiker har ingen teknisk utbildning, de är advokater och ekonomer, och det är mycket svårt att nå fram med sådan kunskap. Det är nog det som gör mig mest orolig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".