Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.

Social misär i sydafrikanskt gruvdistrikt

Publicerat onsdag 25 april 2012 kl 17.43
Reportage från Rustenburg i Sydafrika
(12 min)
1 av 6
Skylt varnar för giftigt vatten i närheten av gruvorna. Foto:Malin Olofsson/SR
2 av 6
Bostäder där gruvarbetarna bor. Foto:Malin Olofsson/SR
3 av 6
Många av gruvarbetarna bor i skjul. Foto:Malin Olofsson/SR
4 av 6
Bostäder där gruvarbetarna bor. Foto:Malin Olofsson/SR
5 av 6
Sjuksköterska som informerar om HIV. Foto:Malin Olofsson/SR
6 av 6
Aktivisten Lukas Matlou som protesterar mot hur gruvbolagen behandlar arbetarna. Foto:Malin Olofsson/SR

Brytningen av platina, som bland annat används i katalysatorer till bilar, går bra. Företagen kamma hem stora vinster och verksamheten skapar många jobb. Men bakom framgångarna finns också miljöproblem och social misär.

Förgiftat vatten, stora avfallsområden och hur som spricker av explosionerna när man spränger i gruvorna. Kvinnor har svårt att få jobb och underjordisk prostitution har blivit ett vedertaget begrepp. Det är en stor frustration som möter mig  bland den fattiga befolkningen kring staden Rustenburg, en stad som är uppbyggd kring  gruvindustrin, främst kring  den dyrbara  ädelmetallen platina som bland annat används i katalysatorer i bilar. Men här finns också koppar, krom och kolgruvor. Innan vi besöker området där gruvarbetarna bor åker jag till en annan del av staden.

I Rustenburgs rikare områden omges husen av höga murar och på gatorna syns stora dyra bilar.
Jag träffar Jovhanni som bor i ett av de jättelika husen. Han visar mig poolen i trädgården och ett enormt vardagsrum med tre olika grillar och en stor bar. Jovanni jobbar inom bilbranschen och affärerna går bra, Rustenburg växer så det knakar och staden är rik på grund av gruvorna berättar han.

Området bebos domineras av vita sydafrikaner och Johvanni berättar att han själv inte har någon mörkhyad vän.

–  Because we´re from the old generation , we´re from the apartheid time,  it´s not a god thing, but it´s a fact, säger han.

Han berättar att han inte träffar så många överhuvudtaget, mesta tiden spenderar han är innan för de två och en halv meter  höga murarna med elektrisk taggtråd högst upp. Han märker av ilskan som det stora gapet mellan rika och fattiga skapat. Människorna som arbetar i gruvorna är hårda och aggressiva säger han. Det har skapats ett hat mellan de olika grupperna säger Johvanni.

Den ekonomiska klyftan är enorm i Sydafrika. Endast fem minuters bilfärd från lyxområdet är förhållandena motsatta.

Ett par kilometer ifrån Rustenburg på den breda landsvägen står ihop lappade plåtskjul utan fönster, andra har byggt sina hem av presenningar och gamla brädor. Byns politiska ledare, Lucky Mdou från ANC bjuder in mig i ett plåtskjul med några skrivbord och plaststolar. Utanför slår regnet hårt mot plåttaket.

– Vi bor på en skräphög. Vi ber gruvbolagen att de ska stötta oss, det måste ge oss en riktig väg, elektricitet och dricksvatten fortsätter han. Löftena har varit många men företagen håller inte vad de lovar, säger han.

Trots allt behövs gruvorna menar han, de skapar jobb. Men företagen måste ta sig ansvar för utvecklingen av byarna. Arbetskraften som de anlitar nu är inte sällan arbetare från andra länder, t ex. billig arbetskraft från Zimbabwe, Botswana och Mocambique. De kommer till området och hyr in sig eller bygger ett eget plåtskjul. Regnet avtar något och  Lucky tittar ut på människorna som går i den leriga röda jorden mellan skjulen. Han säger att de inte längre ställer krav på gruvbolagen att hjälpa dem, utan att de desperat ber dem.

–  We are begging!

Jag ger mig ut från byggnaden och utanför stöter jag på en sjuksköterska som jobbar med att informera om HIV och Aids. Det här är ett problemområde säger han, hälften av de som bor här har HIV och de flesta är outbildade, när vi pratar om att skydda sig förstår de inte, säger han.

– Most of the miners in this area are uneducated,  and when you talk about preventions they don´t understand.

Prostitutionen  är precis som i många andra byar i gruvområden utbredd. Kvinnor har svårt att få jobb inom industrin och när jordbruksmarken äts upp av de stora dagbrotten  har många jobb inom jordbruksnäringen försvunnit. Många blir desperata och det finns exempel på när man hyrt ut sina döttrar som sexslavar till gruvarbetarna. Kvinnor som söker jobb inom gruvindustrin vittnar om att de har blivit ombedda att ha sex under anställningsintervjun för att få jobbet. När kvinnor väl lyckas få ett jobb så är det ibland så fysiskt krävande att de inte klarar det. För att få behålla jobbat händer det att de går med på att ha sex för att få hjälp med de tyngsta arbetsuppgifterna. 

Ett annat problem är att lönerna för arbetarna är låga. Löneförhållandena har varit upprinnelsen till en stor konflikt, vid en av de största platinagruvorna sparkades nyligen 17 000 arbetare för att de protesterat mot villkoren, flera personer har dödats i protesterna.

Gruvbolagen har återanställt de flesta av arbetarna men den fackliga kampen och protesterna fortsätter.   Enligt aktivisten, Lukas Matlou, från en gruvområden i närheten så är det mer att vänta.

– It´s because we´re been under the apartheid regime,  you could not been standing against a big company during these days, you would be taken to jail.

Även om problemen funnits länge  så är det först nu  som arbetarna verkligen har kunnat organisera sig på ett kraftfullt sätt, säger han. Fram till -90: talet när apartheid lagarna fanns kvar var det omöjligt, men nu har vi laglig rätt att protesterna, säger Lukas Matlou.

Malin Olofsson, Ekot.
malin.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".