Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.

Hur kan gruvnäringen bli mer hållbar?

Publicerat onsdag 2 maj 2012 kl 12.00
Övergivet dagbrott i Rwanda. Foto:Marcus Hansson.

Som vi hörde i reportaget har man börjat jobba man med att ursprungsmärka mineral, men frågan är hur bra det fungerar. Ola Olsson, professor i utvecklingsekonomi på Handelshögskolan i Göteborg har studerat konfliktmineralerna i Kongo under lång tid och är inte alltför optimistisk när det gäller just ursprungsmärkning och certifiering, även om han tycker det är ett steg i rätt riktning:

– Ett av de stora problemen är att inte regeringsarmén är helt att lita på. Den är till stor del integrerad med tidigare rebellrörelser som ibland är till och med folkmordsanklagade.

Korruptionen i Kongo ör utbredd och spridd till högsta nivå. De regeringssoldater som ska övervaka så att stridigheter inte uppstår mellan olika rebellgrupper är ofta själva inblandade i smugglingen av mineraler, säger Ola Olsson

Finns det då något vi som köper alla elektronikprylarna kan göra om vi inte vill ha konfliktmineral i mobilen?

Så vitt vi vet finns det ännu ingen mobiltelefon på markanden som garanterat inte har metaller ifrån konfliktområden i sig. Men det finns planer, bland annat ett holländsk initiativ som kallar sig Fair phone på att ta fram en miljö- och rättvisemärkt mobiltelefon.

Men den nya amerikanska lagen, Dodd Frank-act, som håller på att införas för att förbjuda handel med icke certifierade gruvor, kan enligt professor Ola Olsson ha viss effekt.

Ola Olsson tycker oxå att EU borde vara mer aktiv i frågan. Särskilt med tanke på att Kongo är en gammal belgisk koloni och landet fortfarande har visst inflytande i regionen.

Men även om också EU skulle införa någon form av handelsförbud, så exporteras mycket av metallerna till tex Kina. Så när vi importerar kinesiska elektronikprodukter så kommer ju mineralen ändå till Europa.

Så Ola Olsson tror att den enda riktiga lösningen för Kongo och problemen där handlar om att motverka korruptionen och stärka statens inflytande i hela landet.

– Den enda långsiktiga lösningen är förstås att staten Kongo skaffar sig fullständig kontoroll över östra delarna av sitt land. Men det är ju lättare sagt än gjort, och en lång process.

Men det finns andra initiativ för att lösa  problemen med gruvnäringen, i framförallt u-länder.

Den afrikanska unionen, har tillsammans med bland andra FN tagit ett initiativ till African mineral development center.

Magnus Ericsson adjungerad professor i mineralekonomi vid Luleå tekniska universitet (som också är VD för  Raw materials group) har fått i uppdrag att utforma en projektbeskrivning för centret, som kommer ha sitt säte i Addis Abeba i Etiopien och dra igång sin verksamhet nästa år.

Att just en svensk blivit tillfrågad tror Magnus Ericsson har att göra med Sveriges långa tradition av gruvverksamhet där både miljöintressen, statens inflytande och facklig verksamhet har format ett väl fungerande bergsbruk, enligt honom.

–  Det är det här sättet att jobba, den modell vi har i Sverige, som skulle kunna påverka den korruption som finns. Och de sociala problem som skapas när man flyttar runt folk, utan att ta hänsyn till deras intressen. Det finns kanske inga fackföreningar. Det är ytterligare en mycket viktig del i den svenska modellen, att det finns fackföreningar som kan verka fritt och tillvarata gruvarbetarnas intressen.

Men hur skulle då ett sådant center fungera mer konkret?

Det handlar främst om att ge råd och hjälpa företag och nationer som vill stärka sin gruvlagstiftning, eller hjälpa till med kontakter till andra företag eller nationer. Men om Magnus Ericsson själv fick önska skulle det finnas en grupp experter som skulle kunna hjälpa till på beställning:

– Man skulle flyga in dem i ett område och så skulle man kunna lägga upp gruvlagstiftning, träna myndigheterna, Och starta geologisk undersökning, leta reda på malmer, dra igång brytning och få igång en ekonomisk utveckling. För många länder är gruvindustrin kanske den enda möjligheten att snabbt få igång en ekonomisk utveckling, säger Magnus Ericsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".