Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.
Utredning från Strålsäkerhetsmyndigheten

SSM: "Avgiften för kärnavfallsfonden behöver inte höjas"

Publicerat onsdag 5 juni 2013 kl 13.58
Ny rapport om kärnavfallsfonden
(5:05 min)
Johan Anderberg, Strålsäkerhetsmyndigheten. Foto: Sveriges Radio/Zettersten

Idag lämnade Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, en utredning till regeringen där de föreslår förändringar i lagstiftingen för att bättre garantera att staten och skattebetalarna inte ska behöva stå för några kostnader i samband med slutförvaringen av använt kärnbränsle och för rivningar av reaktorerna. Utredningen som pågått under två år har gjorts i samarbete med Kärnavfallsfonden och Riksgälden. Om förslagen går igenom betyder det, enligt SSM, att den avgift som kärnkraftsbolagen betalar in inte behöver höjas från dagens nivå.

Det finns tre viktiga delar i den här utredningen som Strålsäkerhetsmyndigheten gjort tillsammans med Riksgälden och kärnavfalls fonden. Det första är att de föreslår att en del av pengarna i kärnavfallsfonden ska kunna placeras i aktier.

Sen vill man räkna på räntan i de pengar som finns i fonden på ett annat sätt och sist men inte minst räknar man nu med att reaktorerna ska drivas 50 år och inte 40 år som fondens pengar är beräknade för idag.

Det behövs ungefär 150 miljarder för att täcka alla kostnader när det gäller att ta hand om kärnavfallet och riva reaktorer. Så den viktigaste frågan är om avgiften behöver höjas, för att skattebetalarna i slutändan inte ska behöva stå för notan. Johan Anderberg som är avdelningschef på Strålsäkerhetsmyndigheten och står bakom utredningen säger att om förslagen går igenom så skulle avgiften 2 öre per kilowattproducerad kärnkraftsel inte behöva höjas.

– Om vi skulle räkna på samma sätt som när vi räknade på ett avgiftsförslag för två år sedan så skulle avgiften ¨sannolikt behöva öka, men med de förslag som vi nu lägger så kan vi hålla en avgift som ligger ungefär på samma nivå som idag. Däremot ser vi att de säkerheter som finns för moderbolagen kan behöva öka.

Men är det inte en stor risk att tillåta en del placeringar i aktier när det handlar om så långa tidsperspektiv, finns inte risken att en del av pengarna försvinner?

– Jag skulle vilja säga att just för att det är så långa tidsperspektiv så är det rimligt att tillåta Kärnavfallsfonden att placera i aktier. Nu går vi ju inte fullt ut till 100% aktier men vi öppnar upp för en viss möjlighet att ha en viss andel av placeringarna i tillexempel aktier.

En del i utredningen handlar ju om att garantera att staten och skattebetalarna inte ska stå för notan för att ta hand om kärnavfallet och riva reaktorerna, kan ni verkligen garantera det om utredningens förslag går igenom?

– Ja det är utgångspunkten. Att sätta säkerheten (för inbetalningarna till fonden) var tredje år så har vi möjlighet att göra justeringar när vi behöver.

Många stora infrastruktur projekt och byggnationer har ju kostat mer än vad det var beräknat till från början, jag tänker då på kostnaden för slutförvarsanläggningen för använt kärnbränsle som kanske kommer kosta mer än vad industrin tror idag, har ni räknat med det?

–Ja det finns en höjd i de beräkningar av framtida kostnader som industrin gör och som vi har med oss när vi gör vår avgiftsberäkning. Det här typiskt ett sådant här stort infrastrukturprojekt som v isar att det kostar mer än vad det var beräknat till från början. Men det finns höjd i beräkningarna för att hantera det idag och som sagt kan vi var tredje år utvärdera de kostnader som vi ser framför oss och uppdatera underlagen och avgiftsberäkningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".