Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.

IEA-rapport: 5 grader varmare om inget görs

Publicerat tisdag 11 juni 2013 kl 06.34
IEA rapport: 4 effektiva klimatåtgärder
(1:20 min)
IEAs chefsekonom Fatih Birol diskuterar den nya rapporten

I en ny rapport från det internationella energirådet IEA slås fast att koldioxidutsläppen förra året var rekordhöga och att en global uppvärmning på mellan 3,6 och 5,3 grader kan bli följden. Men IEA pekar också ut åtgärder som snabbt kan bryta trenden utan att det skadar världsekonomin.

Just nu sitter tusentals regeringstjänstemän i Bonn i Tyskland som ett led i FN-förhandlingarna inför ett internationellt bindande klimatavtal år 2015. Målet är att stoppa den globala uppvärmningen vid 2 grader för att inte klimatet ska löpa amok, men energirådet IEAs prognoser pekar snarare mot en temperaturökning på mellan 3,6 till 5,3 grader om inget görs snart.

Visserligen har USA och EU minskat sina utsläpp under förra året, och Kinas utsläppskurva pekar inte längre lika brant uppåt, men de globala klimatutsläppen från energiproduktion ökade ändå totalt sett med 1,4%.

Rapporten listar 4 effektiva klimatåtgärder som inte skulle skada den ekonomiska utvecklingen och snabbt vända kurvorna enligt IEA. Först och främst energieffektivisering i byggnader, industri och transporter. Mer isolering, snålare bilar och lågenenergilampor alltså.

Dessutom måste det bli stopp för nybyggen av ineffektiva kolkraftverk utan rökgasrening, bara den renaste koltekniken bör tillåtas. Sedan så måste olje- och gasindustrin täta sina läckor av den starka växthusgasen metan vid borrhål och pipelines. Slutligen anser IEA att skatterabatter på fossila bränslen bör slopas, så att förnybara alternativ gynnas istället.

Referens: Birol. F et al, Redrawing the Energy-Climate Map, World Energy Outlook Special Report, IEA 10 juni 2013. Ladda ned rapporten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".