Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.

Miljöministern: sjöfarten och Kina kan minska utsläppen

Publicerat onsdag 12 juni 2013 kl 13.36
Miljöminister Lena Ek om hur Sverige kan hjälpa Kina med miljökrisen
(11 min)
Miljöminister Lena Ek

Klotet sökte upp miljöminister Lena Ek för att höra vad regeringen gör för att sjöfarten ska släppa ut mindre svavel och koldioxid till luften, och inte bara runt svenska kuster.
– För det första kommer de nya svavelreglerna träda i kraft samtidigt runt Kanadas och USAs alla kuster (inte bara i Nordsjön och Östersjön) och några år senare runt Medelhavet så det är ju en väldigt stor del av världens sjöfart som trafikerar de här hamnarna. Jag tror att vi framöver kommer att se skärpta regler på rätt många ställen i världen, säger Lena Ek.

– Vad kan regeringen göra för att svensk sjöfart ska bli mer klimatvänlig?
– Ja tittar på luftkvalitetfrågan I Göteborg så är det ju så att sjöfarten i hamnen står för hälften av utsläppen så det är en väldigt viktig fråga. Allra först vill vi ha internationella överenskommelser eftersom de här föroreningarna går genom luften och vattnet och är gränsöverskridande. Men det är ju inte bara där det är viktigt utan vi har ju sett till att landbaserad el (i Sverige) är väldigt billig och det är ju en stor kostnad när fatygen ligger i hamn att de slipper dra igång en stor dieselmaskin utan kan använda miljövänlig el. Det betyder mycket för människors hälsa där man har stora hamnar, svarar Lena Ek.

– Men när det gäller den svenska sjöfarten så betalar de idag ingen bränsleskatt till skillnad från vägtransporter. Varför gör de inte det och när ska det bli ändring på det?
– Ja det är ju en gammal tradition som är internationell. Vi har ju samma diskussion när det gäller flyget. Nu försöker vi säga från svensk sida och Eus sida att sjöfarten och flyget ska ingå i handeln med utsläppsrätter om man inte inom respektive sektorsorganisation hittar någon annan överenskommelse som gör att utsläppen går ned och att det effektiviseras tekniskt.

-- I Klotet 2012 (i februari) så tog du upp fossilsubventioner och sa att det här ligger högst upp på din lista just bränslesubventionerna. När skulle man kunna förändra reglerna så att sjöfarten inte får den här skattesubventionen?
– Ja sen vi pratade sist så har vi ju jobbat väldigt aktivt med ländergruppen där Norge, Sverige, Nya Zeeland och några länder till ingår, lyckats få fram ett beslut i OECD att de här subventionerna ska försvinna. Det här tar ju tid och det är klart för en otålig människa så är det ju väldigt tålamodsprövande, men det är nog ändå den vägen vi måste gå, anser Lena Ek.

– Du kan inte säga när du tror att det ska träda i kraft?
– Nej så är det ju med internationella förhandlingar att det är ju naturligtvis jättesvårt och vi ser ju att det går framåt, men det tar en väldig tid, säger Lena Ek.

Lena Ek kommenterar också den miljökris som Kina befinner sig i med miljö- och hälsovådliga utsläpp till luft, mark och vatten som vi berättade om i förra veckans program. Hon har just varit på ett officiellt besök i landet och träffade 4 kinesiska ministrar och fick bland annat med sig ett löfte om att Kina ska se till att luftkvalitén blir märkbart bättre i städerna inom 5 år.

Enligt Lena Ek var det ett stort intresse från kinesiska sida för de lösningar som svenska forskare och företag kan bidra med och hon tror också att just att Kina måste stoppa den farliga smoggen kan vara en väg att få landet att skriva på bindande internationella åtagande kring minskade klimatutsläpp framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".