Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.

Sommar på Klotet 21/6 - 21/8 2013

Publicerat torsdag 20 juni 2013 kl 14.41

I den ljuvaste midsommartid tar nu Klotets redaktion sommarledigt. En del av oss kommer att höras i andra program under sommaren, men för Dig som allra helst vill lyssna på Klotet kommer vi att sända några av våra bästa program från året i repris. Klicka upp texten så ser du hela listan med datum, bloggtexter och allt.

Det är ett privilegium att få jobba med miljöfrågor på Sveriges Radios Vetenskapsredaktion, mitt bland en mängd kunniga, kreativa och glada kollegor. Vi ser fram emot ännu en fullmatad säsong i höst, då bland annat FNs klimatpanel IPCC kommer med sin mycket viktiga rapport, som  dessutom presenteras i Stockhom i september.

Ha en Grön och Skön Sommar, så hörs vi igen den 21 augusti kl 13.35 i P1.

 Pelle, Johan och Marie-Louise

Vetenskapsradion Klotet - Tysklands energiomvändning, från kärnkraft till sol och vind.

Torsdag 27/6 19:03 och 30/6 kl 19.35 i P1.

Om tio år ska alla kärnkraftverk i Tyskland vara nedstängda. Kärnkraftsbranschen är oroliga över utvecklingen men ser ändå framtiden med tillförsikt då det kommer finnas jobb i flera decennier framåt med att nedmontera och behandla allt material i kraftverken. Samtidigt växer satsningarna på solceller och vindkraft och under 2011 installerades det lika många solceller i Tyskland som alla föregående år tillsammans. Klotet synar Tysklands energiomställning som andas framtidsoptimism men också oro för vad som ska hända med elpriserna då kärnkraftverken stänger för gott. En återutsändning från 22/8 2012. Programledare Marie-Louise Kristola.

Full fart på energiomställningen i Tyskland

Vetenskapsradion Klotet - dataspelet som ska skapa hållbara städer på riktigt

Torsdag 4/7 kl 19.03 och 7/7 kl 19.35 i P1.

Svenska kommuner har redan testat att låta ungdomar skapa förslag på hur deras kvarter kan bli mer hållbara framöver med hjälp av dataspelet "Minecraft". Nu ska samma sak ske i kåkstäder i fattiga länder. Klotet har varit på plats i Kibera i Nairobi för att se hur det går. Är det PR eller "på riktigt" och vad vet "kidsen" om miljövänlig stadsplanering? En återutsändning från 28/11 2012. Programledare: Marie-Louise Kristola.

Hållbart hopp för Kiberas ungdomar?

Dataspel för stadsplanering i slummen

Vetenskapsradion Klotet - gröna charterdrömmar

Torsdag11/7 kl 19.03 och 14/7 i P1.

När höstmörkret och kylan sänker sig över landet är det många svenskar som drömmer om en charterresa till värmen. Samtidigt ger flygresor stora koldioxidutsläpp som spär på den globala uppvärmningen. Och hur miljövänliga är egentligen hotellen? Ofta utlovas sopsortering och att man spar på vattnet, men stämmer löftena? Klotet undersöker vad grön solsemester innebär, bland annat på ett grekiskt lyxhotell och med tågcharter. En återutsändning från 17/10 2012. Programledare: Marie-Louise Kristola.

Grön solsemester i ett allt varmare Grekland

Fler flygresor trots stora klimatutsläpp

Märkningar för miljövänligare turism

Tågcharter till solen. En kortvarig klimatfluga

Vetenskapsradion Klotet - Kanadensisk oljesand i tanken?

Torsdag 18/7 kl 19.03 och 21/7 kl 19.35 i P1.

I Alberta finns enorma oljereserver under urskogarna som Kanada vill utvinna i rask takt. Det handlar om en hård, svart asfaltslik massa kallad bitumen som ligger blandad med sand och lera under mark. Oljebolagen antingen gräver upp den i stora dagbrott eller smälter den med energikrävande hetånga så den kan pumpas upp.

Forskare, miljöorganisationer och indianer som bor i området har länge varnat och protesterat mot miljöeffekterna. Stora klimatutsläpp, skogsskövling och förgiftade marker och vattendrag som hotar natur och hälsa. EU utreder hur bensinen på Europas mackar ska märkas så att bilister kan undvika att tanka så kallade fulolja, men ännu har inget hänt. Klotet har varit i oljesandens förlovade land och reder ut begreppen. En återutsändning från 13/2 2013. Programledare: Marie-Louise Kristola.

Miljögifter från utvinningen av oljesand

Utvinning av oljesand enormt energikrävande

Vetenskapsradion Klotet - hur känsligt är klimatet?

Torsdag 25/7 kl 19.35 och 28/7 kl 19.35 i P1.

Vi går mot en fyra grader varmare värld om inget görs varnade Världsbanken i höstas. Den globala uppvärmningen har stannat upp hävdar skeptiska debattörer och påstår att det senaste globala värmerekordet sattes för 15 år sen. Vad ska man tro? Många väntar med spänning på FN:s klimatpanel IPCC som kommer med sin nästa stora rapport i höst. Klotet reder ut begreppen med två av IPCCs svenska huvudförfattare och besöker SMHI för att kolla hur datormodellerna fungerar. En återutsändning från 3/4 2013. Programledare: Johan Bergendorff.'

Klimatkänsligheten kan vara något lägre - men den globala uppvärmningen fortsätter

"Många sammanlagda studier behövs för att bedöma hur känsligt klimatsystemet är"

Vetenskapsradion Klotet - plana med utombordare utan avgaser

Torsdag 1/8 kl 19.03 och 4/8 kl 19.35 i P1.

-Man slipper rycka i snöret på en tvåtaktare som inte vill starta, morotvrål och oljespill i vattnet. Det är bara att vrida på handtaget och iväg. Den största modellen på motsvarande 80 hästar kan plana i 25 knop, berättar elbåtsredaren Jeppe Larsen när Klotet tar en premiärtur med elbåt. Vi testar också nya utombordaren som går på gas och kollar upp hur handelsflottan kan sluta släppa ut moln av svavel och kvävedioxid ur skorsten. En återutsändning från 17/4 2013. Programledare: Marie-Louise Kristola.

Ren tur med ström. Klotet testar eldriven utombordare som kan laddas med solceller.

Världens första gasoldrivna utombordare

Utredning: Metanoldrift av Östersjöns fartyg

Vetenskapsradion Klotet - hållbar fisk till middag

Torsdag 8/8 kl 19.03 och 11/8 kl 19.35 i P1.

80 % av världens fiskebestånd fiskas på max eller över gränsen för vad som är hållbart. Den som inte vill äta upp den sista fisken från havet kan snegla på märkningar som Marine Stewardship Council som fyller 10 år eller KRAV, men hjälper det? När så mycket fisk slängs tillbaka i sjön, eller kasseras på vägen och i bästa fall blir till djurfoder! Kan vi utnyttja havets skafferi bättre? Klotet har pratat med forskare och branschfolk och får på köpet recept på delikata fisktacos. Dessutom har vi träffat Robert Engelman som är chef för World Watch Institute och hör hur han ser på världens tillstånd. Han är trött på Sustainababble. En återutsändning från 1/5 2013. Programledare: Marie-Louise Kristola.

Jakt på hållbar fisk till middag

Recept på hållbara fisktacos och fish n chips

Ny teknik kan lossa fiskkött från ryggbenen

State of the World 2013: Är en hållbar utveckling fortfarande möjlig?

Vetenskapsradion Klotet om att dela på allt - den tredje industriella revolutionen

Torsdag 15/8 kl 19.03 och 18/8 kl 19.35 i P1.

Varför äga en bil om du kan dela med andra i en bilpool? Varför köpa en dyr klänning för en kväll när du kan låna? Varför bo på hotell om du kan byta hus med någon annan på semestern? De senaste tio åren har en rörelse vuxit fram där privatpersoner delar både prylar, tjänster, upplevelser och kunskap med varandra, tack vare särskilda sidor på internet där den enes behov kan kopplas ihop med någon annans tillgångar.

– Det handlar om egenmakt. Vi kan mycket mer än vi tror, och när man fått den insikten finns det bara en väg framåt, säger Christian Villum från Open Knowledge Foundation om delandets ekonomi som han och andra med honom tror kommer bli den tredje Industriella revolutionen.

Följ med Klotet till Paris och möt forskare, entreprenörer och datahackare på Europas första Ouisharefestival. En återutsändning från 15/5 2013. Programledare: Marie-Louise Kristola

OuiShareFestival: Om delandets ekonomi och den tredje industriella revolutionen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".