Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.

Matkoncern vill sluta med palmolja

Publicerat onsdag 14 januari 2015 kl 13.08
"Syftet var att ersätta transfetter"
(6:23 min)
Eva Berglie, presschef Orkla foods Sverige.
Eva Berglie, presschef Orkla foods Sverige.

Ekströms vaniljsås, Frödinge pajer och Felix potatismos är några produkter som innehåller palmolja och som tillverkas i Sverige inom koncernen Orkla foods Sverige. Koncernen vill på sikt byta ut palmoljan i alla produkter men till att börja med ska palmoljan vara certifierad och inom kort också helt spårbar till plantagen, säger presschefen Eva Berglie. Men varför har man överhuvudtaget palmolja i potatismos, undrar vi.

– Palmolja har en mängd riktigt bra funktionella egenskaper. Det är ett fett som delvis började användas för att vi inte ville använda transfetter. Det var till en början ett gott syfte med att börja använda palmoljan men med tiden har vi upptäckt att palmoljeodlingar har svåra biverkningar, säger Eva Berglie på Orkla foods Sverige.

Hon säger att företaget har bytt ut 75 procent av den palmolja som tidigare användes, men att det är dyrt och svårt att ställa om produktionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".