Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.
Passivhusteknik

"Modigt att gå i bräschen"

Publicerat onsdag 18 februari 2015 kl 12.41
Längre intervju med Ulla Janson
(17 min)
Foto: Gävle Energi
Ulla Jansson tycker att det är värt att satsa på passivhusteknik även om det finns fjärrvärme i området som ska bebyggas eller renoveras. Foto: Gävle Energi

–  Projektet i Alingsås är ett fantastiskt projekt och det är lite konstigt att ingen vågat följa deras exempel. De står fortfarande i bräschen för att ha gått före med den här typen av renoveringar, det säger Ulla Janson som tidigare har studerat passivhus på Lunds tekniska högskola. Idag är hon energistrateg på Malmös kommunala bostadsbolag MKB.

På vilket sätt har Alingsåshem gått i bräschen?

– De har vågat ta helhetsgreppet. Alla ser behovet men de tog klivet, de har fått utstå mycket kritik, både negativ och positiv, och ändå har de vågat stå upp och fortsatt satsa.

Renoveringen av Brogården i Alingsås har kostat 1,4 miljoner kronor per lägenhet, att jämföra med 2 miljoner för att bygga nytt, är det verkligen motiverat att göra detta när prisskillnaden inte är så stor?

– Det måste vara upp till varje bostadsbolag att avgöra. Är det viktigt att bevara ett område så kan det absolut vara värt att renovera men man måste se till varje område för sig.

Vilka misstag är vanligast att man gör när man renoverar med passivhusteknik eller bygger nya passivhus?

– Solskydd! Man kan likna ett passivhus vid en termos, häller du i något varmt så håller det sig varmt. Solskydd för att förhindra att för mycket värmestrålning kommer in är viktig, annars kan det bli för varmt.

Passivhus handlar framförallt om värme, att så lite energi som möjligt ska tillföras för att värma upp bostaden. Är det då förnuftigt att använda passivhusteknik i områden där det ändå finns överskottsvärme från kraftvärmeverk och industri som kan användas till fjärrvärme?

– Här måste vi se hela perspektivet. Om fabriken som producerar fjärrvärme som spillprodukt energieffektiviserar så finns det inte så mycket fjärrvärme över till bostadsbolaget, och då måste man se till att husen inte behöver så mycket värme för att industrin ska kunna energieffektivisera.

Men idag är det ju så att mycket värme släpps ut till vatten och luft ifrån industrier och även kraftvärmeverk, om man kunde använda mer av den som fjärrvärme, skulle inte det vara mer kostnadseffektivt och bättre för miljön jämfört med att bygga om lägenheterna?

– Ja men kanske är det så att om vi bygger om lägenheterna ordentligt så kanske vi kan stänga något av värmeverken som pytsar ut den hör överskottsvärmen i havet.

Men tycker du att man tar tillräckligt hänsyn till detta, alltså om det finns en industri som har spillvärme som de inte har någon avsättning för, är det i ett sådant område motiverat att bygga om husen så att de knappt läcker någon värme, eller ska man satsa på någonting annat där?

– Jag tycker det är helt rätt att satsa på passivhus även där. Överskottsvärmen kan istället värma simhallar och så vidare, och ska vi spåna fritt, kan de i framtiden värma bilar, kanske kan vi använda fjärrvärme för att tända lampor, eller ladda våra telefoner? Att ha hus som kylflänsar längst ut i våra energisystem är inte särskilt effektivt.

Nu förstår jag inte hur du menar, ska man ladda mobiltelefoner med fjärrvärme?

– Nej men just i dagsläget har man kommit på en teknik för att köra tvättmaskiner med fjärrvärme och då är ju steget ganska kort för att ha stora laddningsstationer för andra saker.

Du menar att man i framtiden skulle kunna producera elektricitet ifrån lågvärdig värme?

– Med den tekniken där fjärrvärme används till tvätt och diskmaskiner borde man kunna gå vidare och utveckla den tekniken för andra produkter, säger Ulla Janson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".