Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.

Förhandlare: Tydlig vilja att få ett globalt klimatavtal i Paris

Publicerat onsdag 25 november 2015 kl 06.00
"En ofantligt framgång med klimatåtagandena"
(1:24 min)
Anna Lindstedt på ett kontor. Foto: Marie-Louise Kristola/SR
Anna Lindstedt tror att förutsättningar finns för ett nytt klimatavtal i Paris. Foto: Marie-Louise Kristola/SR

175 av världens länder lämnat in sina frivilliga klimatåtaganden inför klimatmötet i Paris. Att så många länder satt igång det här arbetet ses som en stor framgång.

För att få till ett avtal på klimattoppmötet som inleds den 30 november används den nya modellen där länderna själva får komma in med  frivilliga klimatåtaganden, så kallade INDC:er. Där beskrivs hur just de ska bidra till en minskning av växthusgasutsläpp och deras påverkan. 

– Bara det faktum att vi har alla de här klimatplanerna på bordet är en ofantlig framgång, även om de inte i sig räcker, säger Sveriges chefsförhandlare Anna Lindstedt.

Bland länderna som lämnat in klimatbud finns Saudiarabien, Sudan, Bolivia, Argentina, Egypten och en rad andra länder, där det var otänkbart att göra den här typen av åtaganden bara för några år sedan.

– Nu gör de faktiskt det och de har satt igång en process inom respektive land där man har haft nationella konsultationer och involverat alla samhällssektioner för att jobba med klimatfrågan. Det är verkligen en revolution.

Tanken är att denna underifrån-process ska undvika de låsningar som man fick med den tidigare toppstyrda modellen.

Men de åtgärder som länderna utlovar räcker inte för att begränsa uppvärmningen till de två grader, som satts upp som ett tak för att undvika riktigt allvarliga effekter av klimatförändringarna.

Därför menar Anna Lindstedt som många andra att åtagandena behöver kunna justeras och bli mer ambitiösa. Men till skillnad från klimatmötet som misslyckades i Köpenhamn 2009, tror hon i alla fall att ett avtal kommer att kunna nås i Paris, och det är en stor framgång.

– Det är väldigt tydligt att man vill nå fram till ett avtal i Paris, det tycker jag är väldigt påtagligt. Sedan kanske inte alla vill se exakt samma typ av avtal, men att man vill nå fram till ett globalt avtal är tydligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".