Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.

Om inköpsjättar ställer krav försvinner PFAS

Publicerat torsdag 4 maj kl 15.24
Arlene Blum UC Berkeley: När Ikea bestämmer sig händer saker fort
(5:43 min)
Arlene Blum leder organisationen Green Science Policy Institute som samarbetar med bland annat flera svenska miljöforskare.
Arlene Blum leder organisationen Green Science Policy Institute som samarbetar med bland annat flera svenska miljöforskare. Foto: Johan Bergendorff / SR

I USA bor minst sex miljoner människor bor i områden där dricksvattnet förorenats med de högflourerade ämnena PFOS och PFOA från brandskum i halter som överstiger den amerikanska miljömyndighetens EPAs rekommendationer för vad som kan vara skadligt. USAs flygvapen har därför till skillnad från det svenska flygvapnet bytt brandsläckningsskumsingredienser till ett annat högflorerat ämne som stannar kortarte tid i kroppen och enligt kemikalieindustrin är säkert. Men risken är att man bara byter ut en långlivad kemikalie mot en annan som kan vara ännu värre säger en av forskarna bakom studien, Arlene Blum vid Kaliforniens Universitet i Berkeley.

– Ersättningsmedlet i amerikanska militärens nya brandskum verkar också vara cancerframkallande visar små studier på försöksdjur, enligt Arlene Blum.

Det här PFAS-ämnet har sex kolatomer istället för åtta och molekylen stannar kortare tid i kroppen, men går inte att filtrera bort med aktiva kolfilter som idag används i vattenverken i USA, så då får man en ständig påfyllnad via dricksvattnet ändå. Dessutom tas de här mindre ersättningsmolekylerna lättare upp av växter.

De högflourerade ämnena finns i alla möjliga produkter och sprider sig via damm och vatten till avloppsslam eller en organisk kompost och fastnar i jordgubbar och sallad som vi sedan äter, fortsätter Arlene Blum. Hon tycker också att konsumenter måste få rätt information för att kunna göra medvetna val.

--Om en småbarnsmamma får veta att den nya smuts- och vattentåliga mattan innehåller hälsovådliga kemikalier som kommer stanna i bebisens kropp i åratal, och i miljön för evigt, så kanske hon inte tycker det är värt det längre, tror Arlene Blum?

Arlene Blums ena katt hoppar upp i mitt knä. Tidigare var pälsen full av högflourerade ämnen från mattornas antifläckbehandling innan hon bytte ut dem. Arlene Blum leder organisationen Green Science Policy Institute som samarbetar med bland annat flera svenska miljöforskare.

Efter 50-års forskning har man förbjudit två av hundratals högflourerade ämnen. Det verkar rimligt att förbjuda dem allihop i klump eftersom de är så lika, och det tar så lång tid att göra djurförsök på varje sort, anser Arlene Blum. Hon tycker inte det är särskilt klokt att fortsätta fylla upp jorden med riskabla molekyler som tar miljontals år att bryta ned.

Arlene Blum bjuder på té och vietnamesiska vårrullar hemma i vardagsrumssoffan. Hon har precis tagit mig på en tvåtimmarsvandring i bergen ovanför Berkeley. Trots sina 70 år tar hon sig lätt runt på branta stigar i en landskap som minner om alpängarna i filmen Sound of Music. Arlene Blum har varit bergsbestigare och nått några av världens högsta toppar och som miljöforskare har hon tidigare lyckats stoppa användningen av cancerframkallande bromerade flamskyddsmedel.

Den effektivaste vägen när det väl fanns vetenskapliga bevis då för att bromerade flamskyddsmedel var riskabla var inte att gå till politikerna för att få till ny lagstiftning, det tog för lång tid, fick Arlene Blum erfara. Eller att vädja hos kemikalietillverkarna, de vill sälja så mycket som möjligt av sina produkter är Arlene Blums intryck.

Istället är det hos de stora uppköparna hon vunnit segrar. Företag som Ikea och HM som inte vill ha vatten- och smutsavisande medel i sina textilier om de riskerar att skada kundernas hälsa. När sådana jättar ställer krav på kemiindustrin så kommer snabbt nya mer miljö- och hälsovänliga alternativ fram har Arlene Blum märkt.

Danska Coop bestämde sig för att fasa ut högflourerade ämnen i alla sina produkter, inte minst i mikropopcornpåsarna eftersom ämnena verkar vandra ut i mat som är varm. Nu har svenska Coop hängt på liksom Axfood, medan Ica, Bergendahl och Lidl fortfarande använder PFAS i sina mikropopcornpåsar.

I en studie Arlene Blum gjorde med kollegor på Universitetet i Berkeley så innehöll mer än hälften av matförpackningarna hos 27 av USAs största snabbmatskedjor rejält med högflourerade ämnen. Fast det finns ofarliga och fullgoda alternativ som vaxat papper.

Arlene Blum är konsult till åtskilliga storföretag kring hur de ska minimera sin kemikaliska miljöpåverkan, och för ett tag så sa en amerikansk möbeljätte att de lyckats fasa ut alla högflourerade ämnen utom på ett glidlager inuti en fotölj. Det tyckte Arlene Blum var OK, så länge de letade efter bättre alternativ.

Det är inte riskfritt ens för inköpsjättar som Ikea att utmana kemiindustrin. Arlene Blum minns hur Ikea hotades av kemikalietillverkarna att det skulle spridas videofilmer i sociala medier på en Ikeasoffa som brann när de inte längre ville ha hälsovådliga flamskyddsmedel i sina möbeltyg. Men Arlene Blums intryck är att det är lättare för ett stort familjeföretag som inte behöver ta en massa hänsyn till sina aktieägare att våga gå före och så följer andra bolag efter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".