Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.

Miljontals ton ”ful mat” kastas i soporna

Publicerat tisdag 9 maj kl 12.29
"Ibland tvingades jag plöja ner hela veckoskördar med sallad i åkrarna"
(11 min)
Beni är volontär för en välgörenhetsorganisation som sorterar ut ätbar mat från partier som annars skulle ha kastats i soporna. Cape Town market samarbetar med ett 50-tal välgörenhetsorganisationer som tar vara på marknadens matsvinn.
Beni är volontär för en välgörenhetsorganisation som sorterar ut ätbar mat från partier som annars skulle ha kastats i soporna. Cape Town market samarbetar med ett 50-tal välgörenhetsorganisationer som tar vara på marknadens matsvinn. Foto: Peter Alestig

En tredjedel av all mat som produceras världen över hamnar i soporna. En betydande andel når inte ens fram till konsumenterna utan ratas på vägen dit på grund av sitt utseende.

– Vi har konstaterat att det sker både i packetering och hos själva bönderna, säger avfallsforskaren Suzan Oloefse.

I fyra år levererade den sydafrikanska bonden Eric Swartz grönsaker till två av landets livsmedelsbutiker – något som höll på att driva honom i konkurs. Extremt höga krav på hur hans grödor skulle se ut och krav på överproduktion gjorde att han tvingades plöja ner enorma mängder mat i åkrarna igen.

– Ibland tvingades jag plöja ner hela veckoskördar med sallad i åkrarna. I slutändan tog de bara 40 procent av allt jag producerade, säger Eric Swartz när Klotet besöker honom i Stellenbosch i Sydafrika.


Han befinner sig i en del av världen där hungern är som värst – var fjärde invånare i Afrika söder om Sahara är undernärd. Samtidigt brottas regionen med omfattande problem med matsvinn. Och det handlar inte om mat som inte äts upp på tallriken. Hela 95 procent sker på väg till konsumenterna, enligt internationella jordbruksorganisationen FAO:s uppskattningar.  

Delvis handlar det om mat som blir dålig på grund av brister i transporten – men samtidigt hamnar stora mängder fullt ätbar mat i soporna av andra skäl. Suzan Oloefse, chef för Institute of Waste Management Southern Africa i Pretoria, vittnar om hur leveranser ratas i mataffärerna på grund av sneda etiketter – och hur mängder mat som skärs bort i förpackningsskedet. Och så det kanske mest provocerande matsvinnet: bönder som plogar ner ”ful” mat eller sådant som överproducerats i åkrarna igen.  

Totalt slängs 10 miljoner ton fullt ätbar mat bort varje år i Sydafrika, enligt Suzan Oloefses forskning. Samtidigt pekar hon på hur den omfattande exporten av mat från Sydafrika till bland annat EU, med sina höga krav på utseende och kvalitet, sannolikt gör att matsvinnet har en ännu större omfattning än vad forskarna hittills har kunnat visa på.


– Jag är orolig att vi i slutändan bidrar mycket mer till matsvinn än vi inser. I Sydafrika har vi matsvinn under produktionen och i förpackningsskedet. Och om vi exporterar till Europa sker det mycket matsvinn i konsumtionsskedet. Jag undrar hur mycket av våra exportprodukter som i slutändan verkligen hamnar i människans mage, i stället för att hamna i soporna.

Bonden Eric Swartz har hittat ett sätt att minska sitt eget matsvinn dramatiskt: att säga upp allt samarbete med livsmedelskedjor och inte ens titta åt exporthållet. I stället väljer att sälja till kunder som inte har samma extrema krav som den internationella marknaden – som lokala lyxrestauranger och exklusiva matmarknader.  

– Nu är jag lycklig, och jag tror att min mark är det också. 

Kan du tänka dig att sälja till livsmedelsbutiker igen?


– Nej, nej. Jag kommer aldrig att slå in på den vägen igen.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".