Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vi bjuder på nyheter, underhållning och en och annan överraskning. E-post: morgonen@sverigesradio.se
torsdag 21 april

Primört!

Publicerat torsdag 21 april 2011 kl 07.54
På divanen: ” paaanflöjt!”
(5:59 min)
1 av 4
Anders och Johanna minns barntvserier Foto: Petronella Televinken Thorén
2 av 4
Här syns primörerna ihop med lammsteken, såsen och tomaterna. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
3 av 4
Inte en primör, utan en gullig lammunge som Johan såg utanför Åhus. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
4 av 4
Imorse sammanförde Johan två gårdsbutiker. Charlotte Ivarsson Lundberg från Åsgård utanför Onslunda och Maurd Jönsson från Ratchkegården utanför Åhus. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio

Ska du klä ut dig idag och gå och knacka dörr? Jag ska! Eller blir det bisart om en vuxen påskakärring står och tigger godis? Lite kanske...Får köpa hem lite godis så man är beredd när det knackar. Glömmer aldrig besvikelsen när jag och en kompis utklädda och fina gick runt och knackade dörr och bjöd på ägg. Och fick varsin tandborste. Sådär kul. Men en bra idé! Det är kanske det man ska köpa hem istället? Innan jag åker och handlar tandborstar så har vi fyra timmars direktsänd radio att skala av, och det gör vi så gärna! 

Var tredje vecka talar jag, Anders eller Johan ut om det bästa och sämsta som vi vill ta med oss från veckan. Idag var det min tur. Och obligatoriskt är panflöjtens lugnande melodi i bakgrunden.

 

Johan, morgonens mästerkock

Johan tog på sig uppdraget att fixa påskmiddagen. Lamm och primörer. Vi fick svar på frågan: Vad fan är en primör? Och hur tillagar man bäst lamm, Johan såg till att bli bjuden på varm choklad. Allt till tonerna av matlagning en härlig torsdagsmorgon i Åhus.

Här är receptet!

Lammstek med ben

1 Lammstek med ben
Salt
Rosmarin
Vitpeppar
4-5 vitlöksklyftor
50 g smör
Lägg smöret i botten av formen.
Gnid in steken med kryddorna och den pressade vitlöken.
In i ugnen på 175 grader i en och halv timme cirka.
Alternativt tills termometern i steken ligger runt 65 grader.

Steksås
2 msk smör
2 msk dinkelsikt
4 dl vätska (rödvin, buljong, grädde)
Krydda med soja, salt och peppar
Använd stekskyn
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt dinkelsikt.
Häll i bujong, grädde, ev rödvinsgele eller en skvätt rödvin.

Koka i 3-5 min.

Smaka av.

Tillsätt lite salt och peppar om så behövs.
Tillsätt lite soja för färgens skull.

Serveras med rostade rotfrukter.

Vi har potatisklyftor med skal
Morötter i klyftor
Palsternacka
Flingsalt och Rapsolja
Kör i ugnen i cirka 30 minuter

Barn-tv

Göran Everdahl medverkar i radioprogrammet Spanarna och är filmrecensent i bland annat Filmkrönikan och Gomorron Sverige. Han har varit sommarvärd 1993 och 2002. 2006 belönades Everdahl med Svenska Serieakademins hedersdiplom för sina journalistiska insatser för tecknade serier.

"Det finns förstås många sätt att uppfatta barnteve, som pedagogiskt redskap, eller som konst, eller som en sorts termometer för samhällsutveckling. Jag har valt ett annat synsätt - barnteve som en del av ditt och mitt liv, helt enkelt. Som kollektiva minnen. Ofta ljusa, någon gång hotfulla, inte sällan absurda. Men de sitter där de sitter. Dagens nyhetsbrus förgår, professor balthazar består." så skriver Göran Everdahl i inledningen till boken "Kom Nu´rå"...ja, boken är lite svår att uttala för oss skåningar....kom nu rå...kom då.... Få saker engagerar så som barntv!

En riktigt trevlig påsk önskar hela Morgongänget! Nu beger vi oss alla hemåt, föräter oss på ägg, frossar i sill, dyrkar sol och luktar på vårblommor! Sköt om dig, tisdagmorgon 06.00 är vardagen tillbaka!

Johanna Zachhau

PS! Det finns ett quiz! Jajamensan! Här är det

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".