Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Guldkorn ur Sveriges Radios arkiv. Olika program med material ur Sveriges Radios arkiv.

P2 Arkiv folkmusik Idel kvinnlig fägring

Publicerat lördag 7 mars 2009 kl 18.46
1 av 2
Svea Jansson, Lena Larsson och Ulrika Lindholm. Foto: SR
2 av 2
Nyckelharpisten Ovar Kuoppala. Foto: Tilman D. Thulesius/Kungsängens Folkdansgille

Idel kvinnlig fägring i P2 Arkiv folkmusik på internationella kvinnodagen! Legenderna Lena Larsson, Svea Jansson och Ulrika Lindholm håller hov och så blir det folkmusik från Hälsingland med Nelly och Folke Östlund samt norska visor med Hanne Kjersti Yndestad.

Det blir vissång ur programserien ”Sjung visan för mig” som gjordes av Sveriges Radios Matts Arnberg. Programmet var ett slags önskeprogram där lyssnare och gäster i studion fick önska gamla visor och så sjöng det tre stora sångerskorna Lena Larsson, Svea Jansson och Ulrika Lindholm visorna som efterfrågades. Dessutom var Svenskt visarkivs Ulf Peder Olrog med som expertkommentator och berättade om visornas bakgrund. De tre sångerskorna var alla unika i sitt slag för de satt på enorma repertoarer.

Lena Larsson kom från Ytterby i Bohuslän och levde mellan 1882-1967. Hon kom från en sångarglad familj där hela släkten sjöng. Ulf Peder Olrog berättar så här om hur det var första gången han spelade in Lena Larsson: ”I deras hus vid kröken av Nordre älv satt bror och systrar, hustrur, barn och svågrar och sjöng och berättade en hel dag, ofta mer för varandra än för mikrofonen.” Lena Larsson sjöng in sammanlagt 250 visor för Sveriges Radio.

Svea Jansson var en färgstark kvinna från Nötö i Åbolands skärgård. Hon levde mellan (1904-1980) och hade lärts sig visor av sin mormor som i sin tur hade sin repertoar efter SIN mormor Caisa Eriksdotter som var född 1786! Så med bara ett mellanled kan vi idag höra visor och ballader insjugna av Svea Jansson direkt från 1700-talet. Den tanken är svindlande. Svea hade en enorm repertoar, själv sa hon att hon kunde 1000 visor och mellan 600-700 visor blev också inspelade.

Så den tredje damen Ulrika Lindholm (1886-1977) från Raukasjö i norra Jämtland. Familjen var musikalisk och deras lilla gård kom att bli en mötesplats för förbiresande. Ulrika gifte sig och flyttade i ett par omgångar och hamnade till slut i Stockholm. Hon sjöng in drygt 350 visor.

Så beger vi oss till Hälsingland. Bland den äldre generationens spelmän finns det tyvärr väldigt få kvinnor men det finns förstås undantag. Nelly Östlund föddes 1920 i Lenninge i Hälsingland och visade sig tidigt ha musikalisk talang. Nelly fick en mecenat i Jon-Erik Öst som överlät de fiollektioner som han egentligen betalat för sin son Erik Öst. Nelly Östlund blev känd sen hon spelat i radio tillsammans med Erik Löf 1939. Hon var också medlem i Hälsingeflickorna, som turnerade flitigt i Folkparkerna i början på 1940-talet. Så gifte hon sig med spelmannen Folke Östlund och flyttade till hans gård i By i Dalarna. 1950 blev hon riksspelman och 1991 blev hon den fösta kvinnan att erhålla Zornmärket i guld. Vi få höra Nelly Östlund spela tillsammans med sin man Folke ur programmet ”Spelmanskvarten” från 1971.

Nästa kvinna på tur är Hanne Kjersti Yndestad, en fantastisk sångerska som har haft en stor inverkan på både svenskt och norskt folkmusikliv. Hon föddes i en musikalisk familj i Vestfold och så småningom flyttade hon till Oslo för att studera och det var nu hon började sjunga på allvar. Hanne Kjersti gifte sig med storspelmannen Knut Buen från Tuddal i Telemark och lärde sig många visor av sin svärmor och av kvinnorna från bygden. Hon reste också runt och dokumenterade den lokala folkmusiktraditionen bl a för norska radion. Hon har inte spelat in så många skivor, men har varit mycket verksam inte minst som pedagog och många av hennes visor valsar runt i de svenska folksångarkretsarna. Hanne Kjersti är både en doldis och en riktig folkmusikikon och hon bor numera faktiskt i Bålsta i Sverige sen många år tillbaka. Vi hör Hanne Kjersti Yndestad i samspel med den uppländska spelmannen Ovar Kuoppala som sjunger, spelar nyckelharpa och fiol. Temat är folkmusik som finns i både Norge och Sverige och programmet heter således ”Visor och låtar över gränsen” och det är från 1980.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".