Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Guldkorn ur Sveriges Radios arkiv. Olika program med material ur Sveriges Radios arkiv.
P2 Arkiv klassiskt

Kathleen Ferrier, Bruno Walter och Mahler

Publicerat fredag 4 juni 2010 kl 11.58

Även om det är mer än 50 år sedan Kathleen Ferrier dog fortsätter hennes fantastiska altröst att beröra. Hennes inspelningar av Gustav Mahlers musik har blivt legendariska.

I veckans P2 Arkiv klassiskt står den brittiska alten Kathleen Ferrier i fokus. Under sin tragiskt korta karriär etablerade hon sig som en mycket personlig Mahlersångerska. Men hon var också en flitig oratoriesångerska i musik av Händel och Bach och på operascener som Glyndebourne och Covent Garden var hennes rolltolkningar av tex. Glucks Orfeus minnesvärda. När hon genomförde sina sista föreställningar var hon svårt märkt av den cancer som tog hennes liv i oktober 1953.

För Mahlerälskarna är Kathleen Ferrier en fixstjärna. Hon verkar ha haft en medfödd eller intuitiv förståelse för Mahlers musik och man måste komma ihåg att att Mahler i slutet av 40-talet var en mycket ovanlig kompositör på konsertestraderna. Det var Bruno Walter som insåg hennes potential som Mahlersångerska och från 1947 fram till 1953 gjorde de mycket Mahler tillsammans, framförallt Das Lied von der Erde. Det hör också till saken att Bruno Walter personligen kände Gustav Mahler och det var också han som efter kompositörens död uruppförde Das Lied von der Erde 1911.

I P2 Arkiv klassiskt får vi höra den allra yppersta inspelning som finns, ljudtekniskt såväl som musikaliskt av Das Lied von der Erde, i samarbetet Ferrier-Walter. Det är Decca-inspelningen från Wien 1952, en unikt drabbande tolkning av verket, minnesvärd av fler anledningar än Kathleen Ferriers oförglömliga identifikation med musiken. Även den österrikiske tenoren Julius Patzak imponerar, ingen ger som han innebörd åt  första sångens ord ”Dunkel ist das Leben, ist der Tod”, ”livet är mörkt liksom döden”. Lägg därtill den särskilda klangfärgen hos Wiens filharmoniker som här framkallas av den dirigent som fått sitt partitur s.a.s direkt ur Mahlers hand.

Det finns flera inspelningar med Ferrier av både Das Lied von der Erde och Kindertotenlieder, det sistnämnda verket gjorde hon tillsammans med såväl Bruno Walter som Otto Klemperer. Båda var förvisso Mahlerlärjungar men hade samtidigt diametralt olika temperament och olika synsätt på Mahlers musik. Kathleen Ferrier framstår dock som lika stor och angelägen i sina tolkningar under båda dirigenterna.

Kathleen Ferrier var också älskad för sina tolkningar av engelska folksånger och på söndag i P2 Arkiv klassiskt så förstår du varför…

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".