Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Guldkorn ur Sveriges Radios arkiv. Olika program med material ur Sveriges Radios arkiv.
P2 Arkiv klassiskt

Violinisten Arthur Grumiaux, Sergiu Celibidache dirigerar Rossini och Tor Mann dirigerar Jean Sibelius.

Publicerat fredag 15 oktober 2010 kl 15.00
1 av 5
Den svenske dirigenten Tor Mann. Foto: Bertil Danielsson, SVT-bild
2 av 5
Lars Sellergren Foto: SVT bild
3 av 5
Jean Sibelius Foto: SVT-bild
4 av 5
Violinisten Arthur Grumiaux Foto: Polygram
5 av 5
Sergiu Celibidache, Foto: SVT bild

I dagens program skall vi möta en av förra seklets stora violinister Arthur Grumiaux, som musicerar tillsammans med pianisten Lars Sellergren. Vidare skall Tor Mann dirigera Stockholms filharmoniska orkester i tre orkesterverk av Jean Sibelius och Sergiu Celibidache dirigera en Rossiniuvertyr.

Det var den rumänske dirigenten Sergiu Celbidache (1912-1995), som under nästan tio års tid byggde upp Sveriges Radios Symfoniorkester till en internationell symfoniorkester av toppklass. Han tog också med orkestern på dess första utlandsturnéer. Man åkte till bland annat till några av Europas musikmetropoler: Berlin, Wien och Amsterdam. I dagens program leder han Radiosymfonikerna i en kort uvertyr av Rossini, till operan La Scala di SetaSilkesstegen

Här vid denna konsert i Stockholms Konserthus den 26 november 1967 har han arbetat med orkestern under nästan fem år. Orkesterns numerär är nu betydligt utökad och man har börjat turnera inom Sverige. Snart skall man också ge sig ut på kontinenten.

Efter det att Celibidache lämnade Sveriges Radios symfoniorkester 1971 åtog han sig några fasta arrangemang i Tyskland, först i Stuttgart och senare i München där han stannade till sin död.

Arthur Grumiaux (1921-1986) var en av förra seklets stora violinister. Han besökte Sverige flera gånger, bland annat i april 1960, då han spelade en Mozartkonsert tillsammans med Radioorkestern. Samtidigt bad man honom att spela in några violinstycken från sin repertoar för radion. Till sin hjälp fick han pianisten Lars Sellergren (1927–2008), som hade debuterat med Stockholms Filharmoniska Orkester 1951. Sellergren var en av hushållspianisterna i radio vid denna tid. Så den 26 april träffades man i Musikaliska akademins stora sal, vid Nybrokajen, och spelade in ett halvtimmeslångt program, som sändes några månader senare.

Arthur Grumiaux var belgare och han debuterade i sitt hemland strax före andra världskriget, efter kriget turnerade han både i Europa och USA. Han stora internationella genombrott skedde vid en konsert i New York 1952. Senare blev han faktiskt adlad av den belgiske kungen och kunde titulera sig baron. Hur många musiker har förunnats den äran?

 

Sista inslaget i dagens program är orkestermusik av Jean Sibelius. Tre av hans tondikter spelas av Stockholms filharmoniska orkester under ledning av Tor Mann, som Sibelius själv uppskattade som interpret av sina symfonier och orkesterverk. Ofta efter det Tor Mann dirigerat något stycke av Sibelius i radio, kom det dagen efter ett telegram eller ett telefonsamtal från Sibelius hem Ainola med ett personligt tack från Sibelius.

Alla de tre tondikterna är från förra seklets början. Först hör vi Okeaniderna och Barden som skrevs precis före första världskrigets utbrott och slutligen den symfoniska fantasin Pohjolas dotter, inspirerad av en episod ur det finska nationaleposet Kalevala.

Tor Mann, som föddes 1894, utbildade sig först till cellist. Han var ofta förekommande i radio från 30-talet och framåt och han var tidvis anställd av Radiotjänst som dirigent för Radioorkestern. Mann var känd för sina insiktsfulla tolkningar av nordiska verk inte minst av Wilhelm Stenhammar, Jean Sibelius och Carl Nielsen. Tor Mann gick bort 1874.

MUSIK

1. Gioacchino Rossini: Uvertyren till Silkesstegen
Sveriges Radios Symfoniorkester
Dirigent: Sergiu Celibidache
Inspelat Stockholms Konserthus 26 november 1967

2. Francesco Maria Veracini: Violinsonat A-dur op 1:7
3. Joseph-Hector Fiocco: Allegro
4. Manuel de Falla: Jota ur Canciones populares (arr Paul Kochanski)
5. Maurice Ravel: Pièce en forme de habanera
6. Bela Bartók: Rumänska danser
Arthur Grumiaux, violin; Lars Sellergren, piano
Inspelat  Musikaliska akademins stora sal 26 april 1960

7. Jean Sibelius: Okeaniderna
8. Jean Sibelius: Barden
9. Jean Sibelius: Pohjolas dotter 
Stockholms filharmoniska orkester
Dirigent: Tor Mann 
Inspelat Stockholms konserthus 21 februari 1958

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".