Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Guldkorn ur Sveriges Radios arkiv. Olika program med material ur Sveriges Radios arkiv.
P2 Arkiv klassiskt

Mässa till de dödas minne och Ignace Paderewski 150 år

Publicerat torsdag 4 november 2010 kl 12.00
1 av 4
Den polske pianisten Ignace Paderewski i filmen Månskenssonaten, Foto: SVT bild
2 av 4
Gustaf Vasa kyrka, Stockholm
3 av 4
Försättsbladet till manuskriptet till Otto Olssons Requiem
4 av 4
Otto Olsson vid sin orgel i Gustaf Vasakyrka Foto: Frithjof Dahlby

I dagens program på Alla helgons dag ett svenskt Rekviem, en mässa till de dödas minne. Vidare skickar vi en födelsedagshyllning till den polske pianisten, kompositören och statsmannen Ignace Paderewski, på 150-årsdagen.

Rekviet som försvann

Vid Musikkonservatoriet i Stockholm våren 1901 avslutar en 21-årig ung stockholmare sina studier i komposition med att skriva en symfoni för orkester. Han har då studerat vid konservatoriet i närmare sex år. Den unge mannen heter Otto Olsson och han kommer så småningom att bli en förgrundsgestalt i den svenska kyrkomusikens historia.

Några år senare blir han organist i den då nybyggda Gustaf Vasakyrkan i Stockholm, där han kommer att verka i närmare 50 år. Han vill nu pröva sina vingar och ger sig i kast med ett stort verk. Resultatet blir ett Requiem, ett verk för fyra solister, stor kör och orkester. Varför det just det blev ett Requiem vet vi inte. Kanske var det samtidigt ett sätt för honom att skriva av sig sorgen efter hans far, som gick bort året innan. Kanske var det helt enkelt så att den latinska rekviemtexten passade honom och verkade inspirerande för ett sådant här storslaget verk. Ytterst få svenska tonsättare hade tidigare gett sig i kast med den här texten och då i allmänhet i betydligt mindre format. Tre år senare, 1903, drar han slutstrecken i det stora orkesterpartituret och lämnar in det till Musikaliska Akademien för att söka ett av de tonsättarstipendier som Akademien årligen delar ut. Det lyckas och han får stipendiet. Där slutar historien, i alla fall tillfälligt, för ingen hör sedan talas om detta verk. Det försjunker i glömska.

Först flera år efter tonsättarens död – Olsson dog 1964 – hittar man partituret till denna dösmässa i tonsättarens kvarlåtenskap. Så kan då verket äntligen få föras till dopet och det sker passande nog i Olssons egen kyrka – Gustaf Vasakyrkan i Stockholm den 14 november 1976 – 73 år efter verkets tillblivelse. Framförandet blev en stor succé, och en milstolpe i den renässans för Otto Olssons musik, som sedan dess ägt rum.

Pianisten som blev statsminister

För sin samtid personifierade Ignace Paderewski (1860-1941) den store artisten, pianisten med stort P, med en svalande hårman och oklanderlig teknik. Men han komponerade också bl.a. en opera, en symfoni och en pianokonsert och så mängder av pianomusik. I dag är han nog som kompositör egentligen bara ihågkommen för ett enda litet pianostycke, en liten Menuett.
Under hela Paderewskis uppväxt och ända fram till första världskrigets slut var Polen en del av Ryssland, men Paderewski som var en sann polsk fosterlandsvän, engagerade sig ivrigt i den polska frigörelsen och blev under 1919 vald till polsk premiärminister under ett år.till december detta år. 1922 övergav han politiken och flyttade tillbaka till USA, där han fortfarande var oerhört populär och senare bosatte han sig i Schweiz. 1936 lyckades ett engelskt filmbolag få honom att medverka i en film med den passande titeln Månskenssonaten, där han får spela sig själv, den store pianisten, och visa upp sin pianokonst i ett antal nummer. 1941 avlider han så under en turné i USA.

MUSIK
1. Otto Olsson: Requiem
Sveriges Radios symfoniorkester – Charles Farncombe
Ingrid Stålne, sopran, Margot Rödin, alt, Gösta Winberg, tenor
och Curt Appelgren, bas, körer från Stockholms Stifts kyrkomusikförening
Sveriges Radios symfoniorkester – Charles Farncombe
Inspelat i Gustaf Vasakyrkan i Stockholm den 14 november 1976.

2. Ignace Paderewski: Menuett 
Ignace Paderewski, piano
(Welterulle inspelad 1906)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".