Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Intressanta möten, underhållning och aktuella ämnen. E-post: formiddag.kristianstad@sverigesradio.se

Nyttiga Våfflor

Publicerat onsdag 25 mars 2009 kl 12.28
En våffla på Vårfrudagen. Foto:Scanpix

På självaste Våffeldagen så kan det vara schysst att variera sig. I Förmiddag så efterlyste Helene recept på lite nyttigare och mer annorlunda våffelsmet.

Här nedan ser Du en del av de recept som kom in:

Smala våfflor!

4 ägg
4 dl vetemjöl
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
25 gr margarin, smält eller flytande

Dela äggen och vispa vitorna till hårt skum! Blanda äggulorna med hälften av mjölken, salt och vetemjöl till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken. Vänd FÖRSIKTIGT ner äggvitorna, och sist margarin.

Smörj våffeljärnet, behövs bara till 1:a laggen!

Hälsningar, Kerstin Lidström Carlsson

**************************************************

Här kommer mitt recept på nyttiga våfflor!

Dubbel sats
1 l. vatten
2 msk. olja
2 tsk. salt
4 tsk. bakpulver
1 dl. solrosfrön
3 ägg
3 dl. grahamsmjöl
ca. 4 dl. havregryn eller tills smeten känns slät och lättvispad

Vispa ihop allt och låt stå någon timma tills havregrynen svält,
rör eventuellt ner mer vatten till en slät och lättrörd smet.

Min personliga favorit på topping är mosad banan - väldigt gott

Mvh/Eva i Ljungbyhed

***************************************************

Ris- bovete- majsvåfflor

ca 2 -4 st

1½ dl mjöl
en tredjedel av vardera rismjöl, majsmjöl och bovetemjöl blir bäst

2 tsk olja
2 - 3 dl kokhett vatten

Blanda mjöl och vatten och olja. Prova dig fram med vatten mängden.

Lägg lagom mängd smet på ditt våffeljärn och lägg på locket försiktigt. När det slutat ånga är våfflan klar. Det ångar kraftigt till en början.

Lite tips från en som gjort dessa i många år. Rätt vattenmängd är också viktig för den rätta sprödheten.Med för lite vatten blir våfflan för fast.När du hittar den rätta vattenmängden, blir den lika härligt frasig som den bästa frasvåffla. Gör du flera sätt ugnen på 50 grader och lägg dem på gallret tills alla är klara så behåller de sprödheten.

Lycka till hälsar Karin.

***************************************************

Det hederliga våffelreceptet

4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl vatten
3 dl mjölk
150 gr smält smör

Vispa mjöl, bakpulver,vatten och mjölk
Häll i det smälta smöret
Låt svälla i 15 min.

(8-10 st)

från Irene Svensson i Osby

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".