Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Intressanta möten, underhållning och aktuella ämnen. E-post: formiddag.kristianstad@sverigesradio.se

Vatten, vatten, bara vanligt vatten ...

Publicerat måndag 7 juni 2010 kl 13.50
Vatten – livets källa. Foto: UPI/Scanpix

Vatten är det ämne som ger den kraftigaste påverkan på människokroppen om brist uppstår. Vi kan vara utan mat i flera veckor men utan vatten endast i några dygn. Det beror till stor del på att vatten är det mest förekommande ämnet i människokroppen, närmre bestämt hos kvinnor 45–60 procent och hos män 50–65 procent. Att kvinnor består av lite mindre mängd vatten beror på att vi, vanligtvis, har mer fett på kroppen.

Vårt dagliga behov av vatten kan skifta beroende på hur stora våra dagliga vattenförluster är. I runda slängar kan man säga att vi har en daglig förlust kring 30 ml/kg kroppsvikt/dygn, men den kan följaktligen variera både uppåt och neråt. Vatten går förlorat genom urin, avföring, svettning, avdunstning, hud, utandning och svett.

Vårt behov styrs bland annat av kön, ålder, fettmängd och sedan även av exempelvis omgivningens temperatur (både inne och ute) och fysiskt arbete. Utöver det styrs vårt behov av hur och vad vi äter.

Den fasta födan samt vatten som bildas vid energiomsättningen inuti din kropp täcker stora delar av ditt totala dagliga vätskeintag. Mjukt bröd till exempel innehåller ca 35 procent vatten, 100 gram potatis 79 procent och 100 gram blomkål 93 procent. Andra livsmedel som innehåller rikligt med vatten är bär, frukt, grönsaker och mjölk. 

Temperatur har en påtaglig inverkan på vår vätskebalans. Om vår kroppstemperatur höjs med en grad ökar vattenförlusten med 10 procent. Vår prestationsförmåga minskar redan vid 2 procent uttorkning, vid 5 procent har arbetskapaciteten minskat med så mycket som 30 procent. Ett underskott på 20 procent leder till döden.

Därmed inte sagt att vi ska gå efter principen ju mer desto bättre. Alltför mycket vatten kan leda till störningar i vår natrium/kalium balans då njurarna inte hinner utsöndra överskottet av vatten. Det medför att cellernas vatteninnehåll blir för högt och vi kan drabbas av vattenförgiftning. Det är ytterst ovanligt, men kan hända om man dricker stora mängder vatten på väldigt kort tid!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".