Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Intressanta möten, underhållning och aktuella ämnen. E-post: formiddag.kristianstad@sverigesradio.se

Nyttigare kanelbullar

Publicerat måndag 4 oktober 2010 kl 12.19
Kanelbullar blir mycket godare med dinkelmjöl. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Ca 25 bullar. En vanlig kanelbulle = 230 kalorier, denna innehåller hälften.

Deg:

  • 50 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 100g kesella gourmet, 10%
  • 1 dl honung
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk salt
  • 2 msk psylliumfrön
  • 1 msk krossade linfrön
  • 7–10 dl dinkelmjöl

Fyllning:

  • 100 g kesella gourmet, 10%
  • 3 msk kanel
  • 1/2 dl honung
  • 1 dl uppvispat ägg
  • 1 dl hackad mandel
  • 1 msk krosade linfrön
  • Rivet äpple

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken i en kastrull till 37°C.
Blanda ner den ljumma mjölken med kesella. Häll blandningen över jästen. Rör tills det löst sig och tillsätt honung och kryddor – rör om.

Häll i fröna och mjölet lite i taget och arbeta sen degen tills den känns smidig och släpper från skålen. Låt den jäsa i 30 minuter under bakduk.

Knåda degen innan du kavlar ut den på mjölat bakbord. Bred ut kesella , pudra över kanel och ringla över honung och bred ut det rivna äpplet. Rulla ihop den till en rulle och skär ca 2 cm tjocka skivor. Lägg dem i bakformar och låt dem jäsa i 30 minuter till.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över hackad mandel och linfrön. 

Grädda mitt i ugnen i ca 6–7 minuter. Låt svalna på galler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".