Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Intressanta möten, underhållning och aktuella ämnen. E-post: formiddag.kristianstad@sverigesradio.se
Fettisdag 8 mars

Fastlagsbulle eller semla?

Publicerat tisdag 8 mars 2011 kl 06.00
1 av 10
Morgonen Johan Pettersson torkar grädde av snoken. Foto: Sveriges Radio
Konditor Magnus Darin fixar semlor och fastlagsbullar. Foto: Sveriges Radio
2 av 10
Konditor Magnus Darin fixar semlor och fastlagsbullar. Foto: Sveriges Radio
Magnus Darin lägger på florsocker. Foto: Sveriges Radio
3 av 10
Magnus Darin lägger på florsocker. Foto: Sveriges Radio
Josefin Modig bland semlor och fastlagsbullar. Foto: Sveriges Radio
4 av 10
Josefin Modig bland semlor och fastlagsbullar. Foto: Sveriges Radio
I P4 Kristianstad-semlan blandas banan i mandelmassan. Foto: Sveriges Radio
5 av 10
I P4 Kristianstad-semlan blandas banan i mandelmassan. Foto: Sveriges Radio
Mmm ... grädde på moset. Foto: Sveriges Radio
6 av 10
Mmm ... grädde på moset. Foto: Sveriges Radio
Konditor Magnus Darin visar upp sina fyra semlor, eller fastlagsbullar. Foto: Sveriges Radio
7 av 10
Konditor Magnus Darin visar upp sina fyra semlor, eller fastlagsbullar. Foto: Sveriges Radio
P4 Kristianstad-semlan, toppad med kakao. Foto: Sveriges Radio
8 av 10
P4 Kristianstad-semlan, toppad med kakao. Foto: Sveriges Radio
Anders Liljeqvist fixar grädde på nästan med P4 Kristianstad-semlan. Foto: Sveriges Radio
9 av 10
Anders Liljeqvist fixar grädde på nästan med P4 Kristianstad-semlan. Foto: Sveriges Radio
Semmelkvartetten: avlång, P4 Kristianstad, laktosfri mini och traditionell. Foto: Sveriges Radio
10 av 10
Semmelkvartetten: avlång, P4 Kristianstad, laktosfri mini och traditionell. Foto: Sveriges Radio

Ture Sventon säger ”temla”. I Danmark och Norge säger man fastelavnsbolle, i Finland laskiaispulla. I Lettland heter den debeskūka och i Estland vastlakukkel. Vad säger du? Semla eller fastlagsbulle? Eller kanske fettisdagsbulle eller rentav hetvägg?

Kärt barn har många namn och oavsett vad vi kallar de gräddfyllda bakverken är vi många som älskar dem och som därför trivs särskilt bra vid den här tiden på året.

Förmiddag gästadades i dag av konditor Magnus Darin från Kristianstad. Han trollade fram semlor i studion och gav mig och dig sina bästa tips för en perfekt semla, eller fastlagsbulle, eller vad det nu heter.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".