Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Intressanta möten, underhållning och aktuella ämnen. E-post: formiddag.kristianstad@sverigesradio.se

Superkockarna som ger bästa helgmenyn

Publicerat måndag 20 augusti 2012 kl 15.36

Jörgen Stolt

Jörgen Stolt driver korvrestaurangen korvkultur i Kristianstad. Foto: Björn Holgersson/Sveriges Radio

Född: 1963 i Kristianstad

Bor: I Åhus med fru och tre döttrar

Gör: Restaurangägare till "Korvkultur" i Kristianstad

Bakgrund: Arbetat inom modebranschen sedan mitten av 80-talet och sålde herrkläder tills han mitt i livet ändrade riktning i livet. Även ett stort musikintresse!

Äter helst: Vällagad husman såsom kalops eller isterband

Jens Sternqvist

Veckans kock i Grädde och smör heter Jens Stjernqvist. Foto: Björn Holgersson/Sveriges Radio

Född: 1971 och uppväxt i Jämshög

Bor: Karlshamn

Gör: Kökschef på Coop's matgata i Galleria Boulevard i Kristianstad

Bakgrund: Arbetat på ett trettiotal runt om i Sverige och nu senast på Eriksberg i Blekinge. Arbetat med stjärnkockar som Paul Bocuse och Tore Wretman i Frankrike! 

Äter helst: Mammas hargryta eller kokt, rimmad oxbringa med pepparrotssås

Esbjörn Nordlander

Veckans kock i Förmiddag är Esbjörn Nordlander, kökschef på Furuboda folkhögskola. Foto: Björn Holgersson/Sveriges Radio

Född: 1968 i Ramvik utanför Sundsvall

Bor: Vånga med familjen

Gör: Kökschef på Furuboda Folkhögskola

Bakgrund: Började som kock i Stockholms skärgård när ägaren skulle ha semester. Har arbetat på olika restaurnanger runt om men på Furuboda sedan 8 år

Äter helst: Mat som peåverkar min kropp och knopp att bli den jag vill vara!

Torbjörn Lagmark

Torbjörn Lagmark är dagens gäst i förmiddag. Foto: Björn Holgersson/Sveriges Radio

Född: 1961 i Ödåkra utanför Helsingborg

Bor: Ödåkra med familjen

Gör: Driver restaurangen Lagmark i Helsingborg, Gästis i Fleninge och är kokboks- och deckarförfattare

Bakgrund: Har arbetat som kock på flera välkända restauranger sedan 1979, varav Operakällan är en av dem. Sedan 1990-talet driver han, utöver restaurangen, en framgångsrik cateringverksamhet och är verksam som författare.

Äter helst: Stekt fläsk med löksås

Pälle Fridlund

Pälle Fridlund är inte bara kock utaqn även bluesmusiker. Foto: Björn Holgersson/Sveriges Radio

Född: 1963

Bor: Knislinge

Gör: Driver Restaurang Snapphanen

Bakgrund: Årets Göing 2010, låtskrivare, musiker, arbetat som kock i 35 år, driver Immelns turisttrafik

Äter helst: Långkok, gärna kåldolmar

Eve Maltais

Eve Maltais Foto: Björn Holgersson/Sveriges Radio

Född: 1969 i Montreal i Canada

Bor: Olseröd

Gör: Driver Eves Bistro på Tomelilla Golfkrog

Bakgrund: Arbetat som cirkusartist och cirkuskock världen över och i Sverige har hon bla varit delägare i Drakamöllans gårdshotell och arbetat på Vägstationen i Brösarp

Äter helst: Med mina smak och doftsinnen och med glädje

Hasan Ahmed

Hasan Achmed driver en nyöppnad indisk restaurang i Kristianstad. Foto: Björn Holgersson/Sveriges Radio

Född: 1969

Bor: I Kristiantad och Växjö

Gör: Driver King of India i Kristianstad och Växjö

Bakgrund: Född och uppvuxen i Calcutta samt Bangladesh. Arbetat som kock både i England, Irland, Stockholm, Göteborg, Trollhättan och Eskilstuna

Äter helst: Fiskrätter och vegetariskt

Henrik Kristensson

Henrik Kristensson. Foto: Johan Pettersson

Född: 1981

Bor: På Bjärehalvön

Gör: Driver Stollabykrog på Bjärehalvön.

Bakgrund: Tidigare arbetat på Östarps gästgivaregård, Brantevika bykrog med flera...

Äter helst: Ostron och iransk kaviar

Christoffer Ljunggren

Kristianstadskocken Christoffer Ljunggren har både gjort sig ett namn som kock och ölbryggare. Foto: Björn Holgersson/Sveriges Radio

Född: 1984

Bor: Kristianstad med flickvän

Gör: Arbetar som Ölbryggare i Köpenhamn och med sitt egna bryggeri, Klackabackens bryggeri i Skepparslöv.

Bakgrund: Arbetat som kock i Stockholms skärgård och arbetat på restaurang Aquavit i New York under Markus Samuelsson!

Äter helst:

Jennie Walldén

Jennie Walldén. Foto: Helene Persson/Sveriges Radio

Född: 1976

Bor: Tygelsjö med man och två barn

Gör: Arbetar som "Sveriges Mästerkock" med allt vad det innebär. Mässor, matinspiratör, gästkockar och numera också kokboksförfattare

Bakgrund: Marknadschef på Procordia, lagat mat sedan jag drog min mormor i kjolen i Korea. Kom till Sverige och Viby som sexåring.

Äter helst: Svårt... men en svensk skaldjursplatå på en brygga i solnedgången slår det mesta.

Jens Andersson

Jens Andersson är veckans kock. Vad bjuder han på måntro? Foto: Johanna Darnéus/Sveriges Radio

Född: 1970

Bor: Skillinge

Gör: Arbetar som kökschef Kronovalls Vinslott i St:Olof

Bakgrund: Valde att utbilda sig till kock för då kunde han resa världen över och alltid få jobb. Har jobbat i kök från den enkla kvarterskrogen till stjärnrestauranger.

Äter helst: Fisk & Skaldjur

Jens Zander

Jens Zander. Foto: Helene Persson/SR

Född: 1961 i Köpenhamn

Bor: Med fru och barn i Åhus

Bakgrund: Entreprenör, Åhusprofil och startat upp restauranger som Godsfinkan, Österman, Västerman, Bar-B-Ko...

Gör: Ekonomiansvarig på Skyltforum och aktuell med att nystarta Handelsbaren i Åhus (Restaurang HB)

Äter helst: Sushi

Lillen Tagesson

Scotts trummis Per-Erik "Lillen" Tagesson jobbar numera som kock. Foto: Johanna Darnéus/Sveriges Radio

Född: 1966 i Örebro, uppväxt i Lidköping

Bor: Hus i skogen utanför Osby med Anna och sonen Noah

Gör: Kock på Stora Hotellet i Osby

Bakgrund: fd trummis dansbandet Scotts och hobbykock hemma i det egna köket

Äter helst: Gryta av långkok

Roger Schön

Köksmästare Roger Schön . Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio

Född: 1981 i Ystad

Bor: Villa i Ystad

Gör: Kökschef på Brösarps gästgiveri

Bakgrund: Pluggade hotell och restaurang på gymnasiet. Har därefter jobbat på ett antal restauranger runt om i skåne.

Äter helst: Spagetti med köttfärssås eller Korv Stroganoff

Andreas Wennborg

Andreas Wennborg är veckans kock. Foto: Johanna Darnéus/Sveriges Radio

Född: 1978 i Ekeby

Bor: Helsingborg

Gör: Arbetar som kock på Stollaby Dining utanför Torekov

Bakgrund: Tävlade i Årets mästerkock 2011 och kom på en 9:e plats, dessförinnan körde han taxi och varit ute på sjön och lagat mat.

Äter helst: Isterband med dillstuvad potatis

Anita Zieme

Anita Zieme är veckans kock. Foto: Johanna Petersson/Sveriges Radio

Född: 1958 i Berlin

Bor: i Ullarp i sköna Liarumsdalen

Gör: Slow food ogräskock på Regionmuseet Café Miró och driver Anitas Matkonst

Bakgrund: Uppvuxen med Pappa charkuterist och ekologisk grisuppfödare, Mamma ekologisk kycklinguppfödare och på slakteri. Systern är kock. Pluggat livsmedelsteknik, handel & kontor, företagsekonomi, turism och konst. Private Chef på slott och gårdar, föreläser om ogräsmat, kokboksförfattare, matvykort, matinstallationer och produktutvecklare i Finland.

Äter helst:  Allt, utom kött från djurfabriker

Daniel Berlin

Daniel Berlin

Född: 1982

Bor: Malmö/Skåne Tranås

Gör:  Driver Daniel Berlin Krog

Äter helst: Allt  - bara det är vällagat

Eva Thuresson

Född: 1964 i Ravlunda

Bor: Svinaberga utanför Kivik

Gör: Driver restaurang Allé i Svinaberga.

Bakgrund: Pluggade livsmedelsteknisk, fick arbete på Savoy i Malmö. Arbetat på toppkrog i Tyskland och på Nestlé för produktutveckling inom livsmedel. Varit intresserad av mat hela livet.

Äter helst: Glaserade revben och dricker helst mjölk

Lotta Mellberg-Holm

Född: 1955 i Ängelholm

Bor: Abbekås med maken Björn och taxen Smilla

Gör: Driver Abbekås Hamnkrog

Bakgrund: Journalist, ofta i medicin, författare. Jobbat både med TV, Radio bla Radio Kristianstad) och tidningar. Drivit Asknäs krog & Café på Ekerö.

Äter helst: Janssons Frestelse

Nicola Bertoni

Nicola Bertoni, italiensk kock som blev kär i en svenska och nu bor i Kristianstad. Foto: Johanna Petersson/Sveriges Radio

Född: 1974 i Torino, Italien

Bor: Med sambon Rebecka i Åhus

Gör: Driver restaurangen "La Finestra Italiana" i Kristianstad

Bakgrund: Fick inspirationen av Nonna (farmor) i hennes kök. Gick bredvid en mycket duktig kock som drev cateringfirma i Perugia. Lagat mat i hela sitt liv.

Äter helst: Nonnas "Spaghetti al pomodoro" (tomatsås med olivolja och basilika)

Kråke Lithander

Kråke Lithander driver Tomarps Gårdshotell. Foto: Sveriges Radio
  • Född: 1953 i Stockholm
  • Bor: Tomarps gård, Ekestad utanför Kristianstad
  • Bakgrund: Fotomodell, matskribent för bla Amelia o Coop Forum, kock, resturangägare, författare
  • Gör: Matskibent och kock som håller matlagningskurser, catering och snart också salonger på Tomarp
  • Äter helst: En humörssak - allt vällagat och av bra råvaror.

Sotnosen - Maria Bub

Maria Bub
  • Född:  1980                     
  • Bor: Kristianstad                                               
  • Gör: Driver Sotnosen's korvcafé på Näsbygård i Kristianstad
  • Bakgrund: Brännskadeundersköterska i Linkan, på rymmen ifrån Brasilien sedan 1996. 
  • Vad äter du helst:  Saucisson sec       

Sotnosen - Veronica Börjesson

Veronica Börjesson
  • Född: 1986
  • Bor: Kristianstad
  • Gör: Driver Sotnosen's korvcafé på Näsbygård i Kristianstad
  • Bakgrund: Mattok från Hallands endaste Putsered, på rymmen sedan 2008
  • Vad äter du helst: Färskkorv, helst med lingon (delar plats med grönkål till jul)

Emil Wimmersjö

Emil Wimmersjö ska laga en rätt med mycket ägg i. Foto: Johanna Petersson/Sveriges Radio
  • Född: 1985 i Broby
  • Bor: Osby med sambo Helene
  • Gör: Arbetar som kökschef på Stora Hotellet i Osby
  • Bakgrund: Gymnasie på Stenforsaskolan i Sibbhult. Jobbat med Michelinkockar på restaurang Sött & Salt i Bergen, Norge. Älskar molekylär gastronomi
  • Vad äter du helst: Italiensk antipasti - korvar, skinkor och ostar...

Emmy Arnesson

Kocken Emmy Arnesson bjuder på vegetariskt. Foto: Johanna Petersson/Sveriges Radio
  • Född: 1988 i Grimslöv utanför Växjö
  • Bor: I Edenryd utanför Bromölla
  • Gör: Arbetar som kock på Fredholms Deli i Kristianstad. På fritiden tränar jag mycket och läser kokböcker - passionen till mat är stor
  • Bakgrund: Arbetat på Österslövs Bykrog och studerat till kostrådgivare samtidigt som hon arbetade på Grimslövs Folkhögskola med mat.
  • Äter helst: Soppa av alla de slag

Sören Henriksson

Sören Henriksson är veckans kock. Vad han bjuder på får du veta på fredag. Foto: Johanna Petersson/Sveriges Radio
  • Född: 1956 i Kalmar
  • Gör: Lämnat över Branteviks Bykrog till sin svärson Andreas och dotter Sara. Livsnjutare men sysslar också med fastighetsskötsel och catering
  • Bakgrund: Kockelev och till slut kökchef på Savoy Hotel i Malmö. Startat upp en mängd restauranger såsom Skillinge Hamnkrog, Karlaby Krog och Hälleviks Gård.
  • Äter helst: Kokt kalv i dillsås

Alexandre Albaret

Han gillar Sverige - och matlagning. Möt kocken Alexandre Albaret. Foto: Johanna Petersson/Sveriges Radio
  • Född: På landet i Allanche, Auvergne i mitten av Frankrike
  • Gör: Driver egna cateringfirman Le citron vert och arbetar som köksmästare på Kiviks Hotell
  • Bakgrund: Arbetat med det franska köket på stjärnkrogar både i Oxford och London. Flyttade till Sverige för 12 år sedan
  • Äter helst: Fransk mat

Johannes Börjesson

Den ena är kock och den andra utbildar sig till sommelier - möt bröderna Börjesson. Foto: Johanna Petersson/Sveriges Radio
  • Född: 1985 i Hässleholm
  • Gör: Driver restaurangen Skånska Skafferiet i Hässleholm, tillsammans med sin bror Jonatan och mamma Pia sedan december 2011.
  • Bakgrund: Arbetat på högklassiga restauranger runt om i världen så som Nya Zeeland, Geneve och London där han bla arbetat på världskända restaurangen The Fat Duck.
  • Äter helst: Långkok (kok på 18 timmar)

Peo Fredholm

  • Ålder: Född 1961
  • Gör: Kock/Krögare som driver tre egna restauranger i Kristianstad under namnet Fredholms.
  • Bakgrund: Arbetat med mat i 31 år, bla som "Passion for food manager". Startade restaurang Fredholms 1995.
  • Äter helst: Köttbullar
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".