Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Intressanta möten, underhållning och aktuella ämnen. E-post: formiddag.kristianstad@sverigesradio.se

Alla goda recepten

Publicerat fredag 24 augusti 2012 kl 08.42
1 av 4
Mums med björnbärspaj. Foto: Emma Janke
2 av 4
Kräftor - mumsigt under sensommaren. FOTO: Erik Mårtensson/Scanpix
3 av 4
Mumsig efterrätt. Foto: Johanna Petersson/Sveriges Radio
4 av 4
Kantareller. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

 

Peos helgrecept: Insjökräftstjärtar med brynt smör

 Ingredienser till 4 personer

  • 200 gr kräftstjärtar
  • 200 gr brödkrutonger
  • 2 msk finhackad färsk dill
  • 2 msk finhackad färsk persilja
  • 1 st citron
  • 50 gr smör

Gör så här

Fördela ut kräftstjärtarna på fyra tallrikar
Blanda örterna och brödkrutongerna, strö ovanpå kräftstjärtarna
Riv citronskalet och fördela ut på tallrikarna.
Placera smöret i en såskastrull och värm upp under vispning, smöret skall moussera, fördela ut det varma smöret ovanpå kräftstjärtarna och servera direkt.

Fläskfilé sauté

  • 500 gr Fläskfilé, färsk
  • 2 st schalottenlök
  • 2dl Vispgrädde
  • 1 msk rapsolja
  • 1msk Smör
  • 1,5msk Bong Touch of Taste, Kantarellfond
  • 100gr Kantareller
  • 10 st Cocktailtomater

Gör så här

Skär fläskfilén I centimetertjocka skivor. Krydda med salt o peppar.
Hetta upp en stekpanna på hög värme, tillsätt 1 msk rapsolja
Tillsätt fläskfilén och bryn ordentligt, tillsätt kantarellerna och den hackade löken, fortsätt bryna.
Vispa ihop vispgrädde och kantarellfond.
Slå över fläskfilén och kantarellerna
Rör om och låt småkoka I några minuter.
Blanda ner de halverade tomaterna
Avsluta med ett par varv utav pepparkvarnen.

Servera med nykokt pasta eller ugnsbakad klyftpotatis.

Vaniljgratinerade hallon

  • 400 gr färska hallon
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 äggulor

Gör så här

Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret.
Vänd ner äggulorna i den vispade grädden
Placera hallonen i en ugnsfast form
Ställ in ugnen på bara övervärme minst 250 grader
Fördela ut den vispade grädden ovanpå hallonen
Gratinera i ugnen tills grädden börjar få färg.

Ta ut och servera direkt med biscotti eller annat kex.

Lycka till/ Peo Fredholm


Johannes helgrecept: Kantareller, kyckling och björnbär

Förrätt
Sallad på syltad skånsk sommarkantarell och långtidsbakade små tomater med kravmärkt sallad samt citrusdressing

Recept:

  • 1 huvud Bataviasallad eller romansallad
  • 4 gula, 4 röda Vikentomater /småtomater
  • 2 msk Smör
  • 2 msk olivolja
  • färsk timjan
  • ½liter Kantareller

    1,2,3 lag till kantarellerna
  • 2dl ättika
  • 4dl socker
  • 6dl vatten
  • 2st lagerblad
  • 5st vitpepparkorn

    Dressing
  • ½ citron
  • 1krm salt
  • 1/4- ½ dl olivolja

Gör så här:

Torsdag: Blanda ättika, socker och vatten samt lagerblad och vitpeppar i en kastrull. Koka upp. låt svalna lite och lägg sedan i kantarellerna. Låt stå gärna i ett dygn i förväg.
Fredag; Skölj tomaterna och lägg dem i en ungnsform och ringla över lite olivolja samt en klick smör, salta och peppra och tillsätt en kvist timjan. Sätt ungnen på 80 grader och baka i ca 1,5 timme, ta sedan ut dem och låt svalna.
Skölj salladen noggrant, riv itu den i lagom bitar, lägg i bunke. blanda pressad citronsaft och olivolja, Salt och vitpeppar. Häll över dessingen precis innan servering.
Lägg upp snyggt på en tallrik ihop med tomater och kantareller.

Varmrätt
Honungs- och rosmarinbakad kyckling med kompott på färskpotatis och schalottenlök samt persilja och purjolöksky.

Recept:

  • 8st Kycklingben
  • 50g rosmarin
  • 2dl flytande honung
  • 3st schalottenlök
  • 20st färskpotatis

    50g persilja
  • 1st purjolök
  • vitpeppar
  • salt
  • 1dl olivolja
  • 4msk smör

Gör så här:
sätt ungen på 175grader. Sprid ut kycklingbenen på en djup plåt. Strö över salt och peppar samt lite olja. Hacka rosmarin och strö över. Ringla över honungen och sätt in i ungen och baka i ca 40-50 min. häll i en liter vatten, i botten av formen, så du får en buljong. Under tiden du bakar kycklingen, sätt på potatisen och låt den koka färdigt. Skala och finhacka schalottenlöken. Krossa potatisen med hjälp av en potatisstöt eller ballongvisp. Tillsätt sedan löken och smaka av med salt och peppar samt lite smör och olivolja. Hacka purjolök och persilja. Häll kycklingbuljonen i en kastrull och vänd ner purjolök och persilja, låt det koka upp.
Servera: Placera kompotten underst, och lägg kycklingbenen (två st/pers) ovanpå. Slå sedan skyn över och servera.


Dessert
Björnbärspaj med syrlig vaniljkräm

Recept:

  • ca 24st färska björnbär
  • 100g smör
  • 100g socker
  • 100g äggula
  • 1dl phiadelphia
  • 5dl vispad grädde
  • 1msk vaniljsocker med frön
  • 3dl mjöl
  • 125g smör
  • 2-3msk Vatten

Gör så här:
Lägg smör och socker i en kastrull och koka upp. Tillsätt äggen när det svalnat lite. Sila genom en nät-sil.
Blanda mjöl och kylskåpskallt smör i bitar men en gaffel eller fingertopparna tills du har en grynig massa, tillsätt 2-3msk vatten. Tryck ut i en pajform och ställ svalt i ca 15min. Grädda pajskalet i ugnen, 200grader tills de fått en fin färg. Låt svalna. Bred ut smörkrämen och lägg på björnbären. Ställ i kylen ca 20min.
Vispa grädden, vänd i phiadelphia och vaniljsocker.
Servera: Skär pajen i lämpliga portionsbitar, servera med en klick syrlig vaniljkräm.

Lycka till! /Johannes


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".