Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Med de snabba nyheterna, dagens snackisar och spännande personer – och givetvis massor av musik.

Khoreshe bademjun - Persisk aubergingryta med kött och ris

Publicerat torsdag 26 februari 2009 kl 10.13
1 av 3
Persisk aubergingryta med kött och ris. Foto: Samuel Costa Nordvall
2 av 3
Valyolla ”Valle” Yavari, från Iran, bjuder oss på klassisk persisk mat. Foto: Samuel Costa Nordvall
3 av 3
Khoreshe bademjun - Persisk aubergingryta med kött och ris. Foto: Samuel Costa Nordvall

Valyolla ”Valle” Yavari, från Iran, bjuder oss på klassisk persisk mat. Den persiska maten är inte så stark. Grundkryddorna är ofta svartpeppar, gurkmeja, salt och förstås saffran.

För 4 personer                                

Du behöver:

Till grytan
600 gram fransyska eller lammkött i bitar
2 medelstora auberginer, skalade och skivad i ca 1cm tjock.
4-5 tomater i klyftor eller 1 burk hela tomater
2-3 matsked tomatpuré
1 citron, pressad
1 lök, fin hackad
Olja
Salt
Svartpeppar
Gurkmeja

Till Riset
4dl basmatiris, sköljt
1 potatis, skalad och i tunna skivor
50 gram Smör
Salt

Gör så här:

Köttgryta:
Fräs den finhackade löken i olja i en kastrull tills den fått färg. Skär upp köttet till lagom stora grytbitar (ca 2x2 cm) och lägg i grytan. Bryn köttet och låt det hela få lite färg. Tillsätt därefter salt, gurkmeja, svart peppar, tomatpuré och burk tomater. Häll över citronsaften. Häll i 2 dl vatten och låt det koka upp och koka i ca två timmar.

Auberginer:
Skala auberginerna och skär dem på längden (ca 1 cm tjocka skivor). Hetta upp oljan i en stekpanna och stek dem. När köttet är nästan färdigt tillsätt auberginerna och låt det koka i 10 minuter.

Medan grytan kokar lagar man riset.

Ris:
Skölj riset och låt det ligga i blöt i ca en halvtimma, koka upp vatten och salt. Häll riset i det kraftigt kokande vattnet, rör om tills det kokar upp och låt det sedan koka tills riset är halvkokt. Häll över innehållet i ett durkslag och låt vattnet rinna av.

Lägg smör i kastrullen och låt det brynas lätt. Täck bottnen i kastrullen med potatisskivor och lägg över riset med hålslev, lägg på lite smör ovanpå riset. Lägg en kökshandduk mellan kastrullen och locket och låt kastrullen stå på svag värme i 30 minuter.

Ta ett fat och lägg upp den brynta potatisen som tillsammans med riset har bildat en skorpa. (De flesta iranier älskar skorpa, tah dig på persiska.)

Nooshe jan! Smaklig måltid!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".