Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Med de snabba nyheterna, dagens snackisar och spännande personer – och givetvis massor av musik.

Indisk mat med Pal Narinder

Publicerat torsdag 12 mars 2009 kl 09.54
1 av 5
Pal Narinder lagar grön linssoppa, eller Dal som det heter på indiska. Foto: Sofia Forell
2 av 5
Dal, Garam Masala och Mannagryns Halwa är de indiska maträtter som "Palle" bjuder oss på. Foto: Sofia Forell
3 av 5
Pal Narinder dekorerar med smarriga grönsaker. Foto: Sofia Forell
4 av 5
"Indisk mat är stark, så man dricker helst vatten till", säger Pal Narinder. Foto: Sofia Forell
5 av 5
Cashewnötter är gott att ha på Suji ka Halwa (Mannagryns Halwa). Men om man inte tål nötter kan man ta t.ex. russin. Foto: Sofia Forell

På vår gastronomiska resa jorden runt på 80 smaker är vi framme i Indien och vår matguide är Pal Narinder som kommer från Punjabregionen och som varit i Sverige sedan 1974. ”Palle”, som han kallas, bjöd på en smakrik blandning av några av indiens alla smaker.

Garam Masala (Kryddblandning)

Du behöver:
1 msk spiskummin
1 msk torkade hela korianderfrön
1 liten bit kanelstång
1 st nejlika
3 st hela svartpeppar
5 st kardemummakärnor

Gör så här:
Blanda alla kryddor och mal det till det blir pulveraktigt (använd mortel eller mixer). Garam Masala behåller sin aromsmak, så om man vill spara till senare tillfällen, kan man göra extra mycket och lägga i en burk.

________________________________________________

Suji ka Halwa (Mannagryns Halwa) (4 personer)

Du behöver:
100 g smör
1,5 dl mannagryn
1 dl strösocker
3 dl vatten
Nötter: Pistagenötter, kokosflingor, russin, sötmandel, cashewnötter (5 st av varje). Obs! Om du inte tål nötter, välj gärna det du tål.

Gör så här:
Tag en kastrull, häll smör och låt det smälta på svag värme. Blanda mannagryn och rör om hela tiden på svag värme tills den fått brun färg, men inte bränt. Häll i socker och fortsätt röra hela tiden. Blanda i hackade nötter och vatten. Rör om tills den blir fast och släpper från kastrullens kanter.

________________________________________________

Gröna linser (Dal) (4 portioner)

Du behöver:
3 dl gröna linser
15 dl vatten
1 liten gul lök/röd lök
2 st vitlöksklyftor
4 msk krossade tomater
Liten bit ingefära
1½ tsk gurkmeja
1½ tsk Garam masala
½ tsk chilipulver
3 tsk salt eller efter smak
½ tsk paprikapulver
½ svartpeppar, grovmalen
4 msk matolja
½ tsk spiskummin
Finhackad färsk koriander till garnering.

Gör så här:
Skölj linserna och koka i vattnet på medelvärme i en kastrull/gryta med lock. Häll i salt och gurkmeja och en klick smör. Rör ett par gånger och koka tills den blir mjuk. Om vattnet sug upp, häll i lite mer vatten.

Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära tillsammans och värm i olja i en stekpanna på medelvärme. Fräs spiskummin en sekund, häll sedan lökblandningen och fräs ett par minuter tills den fått brun färg.

Tillsätt resten av kryddorna: Garam masala, svartpeppar, chilipulver, paprikapulver och sedan tomater. Rör om och låt allt fräsa i ca 5-6 minuter.

Häll smeten över den kokande linssoppan. Blanda ordentligt. Stö över koriander.

Servera med indiskt bröd (Chapati, Nan-bröd) eller Basmatiris.

Smaklig måltid!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".