Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Med de snabba nyheterna, dagens snackisar och spännande personer – och givetvis massor av musik.

Trinidadisk mat av Lisa

Publicerat onsdag 3 juni 2009 kl 11.51
1 av 4
Lisa Ellström från Trinidad lagar trinidadisk mat. Foto: Carl-Johan Höiby
Cassava pone och Pilau, två trinidadiska maträtter. Foto: Carl-Johan Höiby
2 av 4
Cassava pone och Pilau, två trinidadiska maträtter. Foto: Carl-Johan Höiby
Cassava pone är en trinidadisk maträtt av cassavamjöl och kokos. Foto: Carl-Johan Höiby
3 av 4
Cassava pone är en trinidadisk maträtt av cassavamjöl och kokos. Foto: Carl-Johan Höiby
Accra, trinidadiska friterade fiskbollar. Foto: Carl-Johan Höiby
4 av 4
Accra, trinidadiska friterade fiskbollar. Foto: Carl-Johan Höiby

Lisa Ellström från Trinidad kom till studion och lagade ljuvlig trinidadisk mat

Accra
Du behöver:

50 g jäst
5 dl varmt vatten
Ca 21 dl mjöl
1 pressad lime
1 tsk salt
1 paket torskfisk
2 st vitlöksklyftor
2 ägg
1-2 msk pepparsås
1 krukväxt hackad färsk timjan
1 krukväxt hackad färsk persilja
Olja till fritering

Gör så här:
Görs som en brödsats, fisken tillsätts i små bitar. Låt jäsa i en timme. Rulla dem som köttbullar och fritera sedan bollarna. Serveras med pepparsås, varm eller kall.

Trinidad hot peppar sauce
Du behöver:

45 g chilipeppar
4 st vitlöksklyftor
1 dl vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
½ pressad lime
2 dl olja
1 tsk salt

Gör så här:
Allt vispas med en elvisp till en sås. Såsen kan förvaras i kylen i max två månader. Gott till mat som en salsa, i marinader samt i matlagning.

Pilau (creole paella)
Du behöver:
¾ dl olja
1 msk socker
Ca 400 g kött
1 hackad lök
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
1 msk vitvinsvinäger
1 msk soja
1 burk koksmjölk
1 burk pigeon peas
1 msk färsk timjan
1 tsk salt
1 tsk currypulver
4 dl ris
8 dl vatten
1 st haparenopeppar

Gör så här:
Hetta upp oljan i en stor kastrull, tillsätt socker så att det bränns. Bryn köttet, löken och tomatpurén. Tillsätt allt utan ris, vatten och peppar. Sätt på locket och tillsätt alla övriga ingredienser när köttet nästan är klart. Pepparen läggs på toppen, men låt den inte gå sönder. Sätt på locket och låt stå på låg värme i ca 20 minuter till.

Cassava pone
Du behöver:
9 dl cassavamjöl
6 dl riven kokos
150 g smält smör
3 ägg
4½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
1½ tsk kanel
½ tsk riven muskot
1 tsk salt
2 dl mjölk
1 dl apelsin (juicen)

Gör så här:
Blanda allt till en grötkonstistens. Gräddas längst ner i en smörjd pajform i 200 grader i 30 minuter.

Limesaft
Du behöver:
12 dl kokat vatten
8 dl socker
10 limefrukter

Gör så här:
Gör en sockerlag med vatten och socker. När sockerlagen kallnad, tillsätt limefrukter  och servera med mycket is.

Passionsfruktssaft
Du behöver:
6 dl kokat vatten
2 dl socker
4 passionsfrukter

Gör så här:
Gör en sockerlag med vatten och socker. När sockerlagen kallnat, tillsätt passionsfrukter och servera med mycket is.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".