Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Med de snabba nyheterna, dagens snackisar och spännande personer – och givetvis massor av musik.

Chili och kakao i mexikanska mole

Publicerat onsdag 2 september 2009 kl 08.00
1 av 3
Emilio Arango-Serrallonga från Härnösand lagade mexikansk mat. Foto: Sofia Forell
2 av 3
Chokladsås, chilisås och kyckling är några ingredienser. Foto: Sofia Forell
3 av 3
Smarrig kyckling. Foto: Sofia Forell

På resan Jorden runt på 80 smaker gjorde vi en avstickare till Mexico. Emilio Arango-Serrallonga kom till Warg i P4 och berättade om den mexikanska maten. Chilipeppar är a och o i matlagningen där och det får gärna bli mycket mat och ta lång tid. Med sig hade Emilio nationalrätten mole, som BARA tog tre timmar att laga till. Receptet hittar du redan nu här nedan!

Mexikanska mole   8 portioner
1 kalkon á 4 kg eller 2 kycklingar eller 4kg kyckling filé
1 tsk salt
12 torkade chilipepparfrukter
1l hönsbuljong
3dl sötmandel
3dl jordnötter
2 medelstora lökar
1 burk krossade tomater
1 dl russin
2 msk sesamfrön
1 stor klyfta vitlök
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen kryddnejlika
1/2 tsk malda korianderfrön
4 msk socker
1 tsk svartpeppar
100 g osaltat smör
90 g kakaopulver utrört i 1 dl buljong

Garnering:
sesamfrön
persilja

Gör så här:
1. Stycka kalkonen i 8-10 bitar eller kycklingarna i 4 bitar vardera eller filerna i bitar. Lägg bitarna i en stor gryta, häll på 1 tsk salt och vatten så den täcker köttet. Koka upp, täck med lock och låt sjuda 45-60 min eller tills köttet är färdigkokt.

2. Dela pepparfrukterna och skrapa ur fröna. Finfördela pepparfrukterna och häll på 5 dl kokande hönsbuljong, låt dra ca 30 min.

3. Skålla och skala mandeln. Skala lökarna och skär dem i medelstora tärningar. Skala och finhacka vitlöksklyftan.

4. Häll pepparfrukterna med buljongen i matberedaren tillsammans med mandel, jordnötter, lök, tomater, sesamfrö, vitlök, kanel, kryddnejlika, koriander, socker, salt och peppar. Kör på hög hastighet till en slät puré.

5. Smält ca 2 msk fett i en tjockbottnad stekpanna, häll i såsen (mole) och låt sjuda under ständig omrörning i ca 5 min. Tillsätt resten av buljongen (5 dl) och det utrörda kakaopulvret och koka under omrörning på svag värme i ca 5 min. Lägg på lock och ställ åt sidan.

6. Tå upp fågelköttet ur grytan och låt det rinna av väl över galler. Smält resten av fettet i en stor stekpanna och låt det bli riktigt hett. Lägg i köttbitarna och bryn dem väl runt om. Vänd dem ofta så att de inte bränns vid. Häll av fettet och häll molen över köttet. Täck med lock och sjud ca 30 min eller tills köttet är genomlagat. Ös då och då.

7. Lägg upp köttet på ett förvärmt fat och skeda såsen över. Garnera med sesamfrön och lite persilja.

Servera med ris och franska bröd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".