Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Med de snabba nyheterna, dagens snackisar och spännande personer – och givetvis massor av musik.

Zimbabwisk sadza med köttgryta

Publicerat onsdag 9 september 2009 kl 08.14
1 av 2
Willson Phiri lagade till en köttgryta med majsmjöl från sitt hemland Zimbabwe. Foto: Sofia Forell
2 av 2
Köttgryta och Sadza. Foto: Sofia Forell

Den zimbabwiska maten tittar vi närmare på i dagens avsnitt av Jorden runt på 80 smaker. Willson Phiri, som i dag bor i Härnösand, kommer till radion och lagar till en köttgryta med majsmjöl från sitt hemland Zimbabwe.

Sadza med köttgryta (4 portioner)

Sadza (består av majsmjöl och vatten)

Sätt på en kastrull med vatten och låt det koka upp. Häll i lite majsmjöl i taget. Rör kraftigt emellanåt så att det inte blir klumpar. När konsistensen liknar en gröt låt det då koka i ca 2 minuter. Tillsätt mera majsmjöl och rör hela tiden till det är riktigt tjockt. Klart.

Köttgryta
500 gr fläsk eller nötkött
1 lök
1/4 vitkålshuvud
2 vitlöksklyftor
krossade tomater eller vanliga tomater efter tycke och smak
curry
gräddsåspulver
cayennepeppar
salt
grädde

Stek köttet tillsammans med löken och krydda rikligt. Tillsätt krossade tomater eller tomater, gräddsåspulver och eventuellt mera kryddor. Tillsätt vatten eller grädde. Tillsätt hackad vitkål och låt det koka tills vitkålen är mjuk. Smaka av och krydda eventuellt mera. Servera tillsammans med sadzan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".