Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Med de snabba nyheterna, dagens snackisar och spännande personer – och givetvis massor av musik.

God mat och visdom från Italien

Publicerat torsdag 22 oktober 2009 kl 13.49
1 av 3
Pasta al Forno. Foto: Kerstin Ericsson
2 av 3
Ruccolapesto med bröd. Foto: Kerstin Ericsson
3 av 3
Tiramisu. Foto: Kerstin Ericsson

Vi seglade på Medelhavets vågor till Italien när Vincenzo Morveto hälsade på. Han kommer ursprungligen från Neapel och gav oss recept på enkel men god pasta, napolitansk pesto och en typisk italiensk efterrätt: tiramisu, som ungefär betyder "dra upp mig". 

Men inte nog med det, Vincenzo delade också med sig av napolitansk livsvisdom. Eller vad sägs om: "Ät långsamt och ha roligt vid matbordet, då blir du inte proppmätt och lever längre". Eller: "I Italien lever vi för mat och kärlek och tar en dag i taget. Det finns inget annat!".

God mat, umgänge med vänner och att leva i nuet. Låter som något att ta till sig i höstmörkret!

Ruccolapesto

Du behöver:
1 förpackning ruccola
1-2 vitlöksklyftor
1,5 dl solroskärnor
Ca 1 dl olivolja
Salt
Svartpeppar

Gör så här:
Mixa allt tillsammans.

Pasta al Forno

Du behöver:
1 paket pasta penne
2 st auberginer
2 burkar krossade tomater
2 msk tomatpuré
3 st vitlöksklyftor
Olivolja
Oregano
Salt
Peppar
Parmesanost

Gör så här:
1. Koka pastan "al dente".
2. Skär aubergin i tärningar, stek i olja tillsammans med vitlök, oregano, salt, peppar och tomatpuré.
3. Tillsätt krossade tomater, låt koka ca 15 minuter.
4. Blanda den kokta pastan med såsen och riven parmesan.
5. Lägg i en ugnsform.
6. Grädda i 200 grader i ugn tills den blivit genomvarm.

Tiramisu

Du behöver:
2 äggulor
4 msk strösocker
2 msk amaretto
225 g mascarpone (italiensk färskost)
eller 150 g kesella 10% + 2 dl vispgrädde som vispas
12 savoiardikex (italienska söta kex)
1,5 dl starkt kaffe
2 msk kakao

Gör så här:
1. Ta en form, ca 15 x 20 cm, eller något större.
2. Vispa äggulorna och sockret till en jämn och ljusgul smet.
3. Tillsätt mascarpone och amaretto och rör försiktigt till en jämn blandning.
4. Doppa sedan kexen, ett i taget i kaffet och lägg det blöta kexet i en separat form. Doppa bara snabbt på undersidan av kexet, eftersom det inte ska inte bli genomblött.
5. Lägg de 6 första kexen på botten av formen. Bred ut hälften av mascarponesmeten ovanpå.
6. Sikta över hälften av kakaon. Lägg på de sista 6 kexen och bred på sista hälften av mascarponesmeten.
7. Låt stå i kylskåp till serveringen, minst 1 timme men gärna längre.

(Den blir bara godare av att stå ett tag, så det går bra att göra tiramisun dagen innan den ska ätas. Precis innan serveringen siktar du över resten av kakaon).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".