Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Med de snabba nyheterna, dagens snackisar och spännande personer – och givetvis massor av musik.

Julynette bjöd på schweiziskt fika

Publicerat onsdag 28 oktober 2009 kl 10.54
1 av 2
Choklad och bröd från Schweiz, Foto: Kerstin Ericsson
2 av 2
Julynette Sjöström-Barbon, Foto: Kerstin Ericsson

Från Italien till Schweiz är det inte så långt. Urens förlovade land gränsar till både Frankrike, Tyskland och Italien, vilket märks både på språken som talas och på maten som lagas där. När Julynette Sjöström-Barbon hälsade på och berättade om den schweiziska matkulturen blev det både prat om ost, fika, choklad och bröd. Det hon bjöd på var ett så kallat "helgbröd", en alldeles utsökt fläta! Den äts med smör och sylt, men vi valde choklad i stället.  

Fläta, det schweiziska helgbrödet

Du behöver:
20 g jäst
2 ½ dl mjölk
1 tsk salt
2 msk socker
70 g smält smör
500 g mjöl

Gör så här:
Blanda ihop jäst och mjölk. Tillsätt salt och socker. Smält smöret och häll det i blandningen. Blanda sedan i hälften av mjölet och arbeta in i degen. Tillsätt resten lite i taget. Låt degen vila i en timme. Kavla den i två bitar och gör en fläta. Låt flätan jäsa i 15-30 min. Pensla flätan med äggula och baka i ugnen i 175 grader i 30 minuter. Ta ut den och låt svalna.

Bon appetit!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".