Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Med de snabba nyheterna, dagens snackisar och spännande personer – och givetvis massor av musik.

Öländska kroppkakor

Publicerat onsdag 3 februari 2010 kl 10.38
1 av 5
Kroppkakor med rårörda lingon från Åstön, grädde och smör.
Karin Friberg lägger upp kroppkakorna åt Lönnå
2 av 5
Karin Friberg lägger upp kroppkakorna åt Lönnå
Karin pressar den kokta potatisen ner till rårivna.
3 av 5
Karin pressar den kokta potatisen ner till rårivna.
Karin rullar kroppkakor, i själva skålen ser ni fyllningen.
4 av 5
Karin rullar kroppkakor, i själva skålen ser ni fyllningen.
Här är hemligheten! Bottenspadet från den rivna råa potatisen.
5 av 5
Här är hemligheten! Bottenspadet från den rivna råa potatisen.

Karin Friberg kom på besök i vår serie Svenska Smaker, och som ölänning hon är så blev det förstås kroppkakor på menyn.


Ingredienser

Portioner: 8 (24 st)

2 kg potatis (rå, oskalad)
400 g skalad kokt potatis
400 g rimmat sidfläsk
1 gul lök
1-2 msk stött kryddpeppar
2 dl vetemjöl
ca 2 msk vetemjöl till utbakning
salt
nymalen vitpeppar

Gör så här

1. Skär fläsket i små tärningar. Skala och finhacka löken. Blanda fläsk, lök
och kryddpeppar. Detta kan med fördel göras dagen före. Förvara i så fall i
kylen.

2. Skala och riv den råa potatisen fint. Låt rinna av i ett durkslag och
pressa sedan ut vätskan ordentligt i en handduk.

3. Pressa den kokta potatisen i en potatispress. Blanda med den råa
potatisen, vetemjöl och 2 tsk salt till en deg.

4. Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull. Forma degen till 3 rullar
på mjölad arbetsbänk. Dela varje rulle i 8 bitar. Forma varje bit till en
boll. Gör en liten urgröpning i mitten och fyll med ca 1 1/2 msk fläsk- och
lökblandning. Nyp ihop och forma till en kroppkaka.

5. Lägg hälften av kroppkakorna i vattnet och låt sjuda 45-60 minuter. När
de är färdiga, ta upp med hålslev och sjud resten. Alternativt låt dem sjuda
i 2 stora kastruller samtidigt. Servera med lingonsylt och skirat smör.

Hälsningar Karin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".