Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Med de snabba nyheterna, dagens snackisar och spännande personer – och givetvis massor av musik.
Svenska smaker

Kokt torsk, äggsås och gröna ärtor

Publicerat onsdag 17 februari 2010 kl 10.13
1 av 5
AnnSofi Nyman förbereder sin torsk med Äggsås
2 av 5
Viktigt med alla tillbehör. Lägg märke till citronen som ligger inbäddad i dom två gurkskivorna. Snyggt!
3 av 5
Programledare Ulf Thonman smakar av Torsken i direktsändning. "Ett tufft jobb men nån måste offra sig"
4 av 5
Härliga gröna ärtor
5 av 5
Torsken ligger kvar, osten är riven. Bägge på väg in i ugnen.

Ann-Sofi Nyman från Trollhättan numer boende i Graninge kom på besök hos Lönnå i P4 (eller Thonman i P4) och bjöd på kokt torsk, äggsås och gröna ärtor. Klassiska smaker från Västergötaland skulle det visa sig.






Till 4 port behöver du:
600 g torskfilé
1/2 tsk salt
1 tsk torkad dragon
5 dl fiskbuljong
1½ dl riven lagrad ost

 
Till såsen behöver du:
3 dl mjölk
2 ägg
1 1/2 msk vetemjöl
2 krm salt
1/2 krm vitpeppar
2 msk hackad dill eller persilja

Gör så här
Börja med såsen. Gör gärna en dubbel sats av såsen. Hårdkoka äggen. Skala och hacka äggen. Ställ åt sidan. Vispa ihop mjöl och lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken. Låt koka ca 3 min. Smaksätt med salt och peppar. Ställ såsen åt sidan.

Koka upp fiskbuljongen i en kastrull. Skär fisken i portionsbitar. Salta och lägg ner dem i buljongen. Koka på svag värme under lock ca 3 min. Tag upp fisken med hålslev och lägg i en ugnsform. Strö 1 tsk dragon och ½ dl riven ost över fisken.

Ta hackad persilja (eller dill),  hackade ägg och lägg i den varma såsen.

Häll såsen över fisken och strö den resterande rivna osten ovanpå och gratinera i ugnen ca 10 minuter i 225-250 grader.

Servera fisken med kokt potatis, gröna ärter och rivna morötter.

Smaklig måltid hälsar Ann-Sofi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".