Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Med de snabba nyheterna, dagens snackisar och spännande personer – och givetvis massor av musik.
Svenska smaker

Smaker från Närke hos Lönnå i P4

Publicerat onsdag 17 mars 2010 kl 10.40
1 av 6
Så här läckert ser den inkokta gösen ut!
2 av 6
Göran Nivfors presenterar alla smaker...
3 av 6
En glad Närking, Göran Nivfors vid Lönnås mikrofon
4 av 6
Göran skär runt den inkokta gösen
5 av 6
Nu gäller det! Vänd kalaset upp och ned.
6 av 6
Och se här! Så vackert!

kl 10.15 | 17 mars 2010

I vår jakt på Svenska Smaker så har vi landskap för landskap nu kommit fram till Närke. Och i Härnösand så hittade vi arkitekten Göran Nivfors som är uppvuxen i Närke och som tog med sig en riktig höjdare; Inkokt Gös! (receptet hittar du här.)


Recept på inkokt gös från Närke:

1 kg file på Hjälmargös
4 fiskbuljongtärningar
1 lagerblad
1 l vatten
7 gelatinblad
3 tjocka sparris-stjälkar
2 mellanstora morötter

Färsk dill
Örtsalt
Saft av 1 citron
2 msk ättikssprit
2 äggvitor

Se till att filéerna är helt benfria. Skär dem i bitar och lägg dem i en
skål med örtsalt och citronsaft. Skala morötterna och dra av nedersta delen
av sparris-stjälkarna. Skär morötter och sparris i ca 7 cm långa strimlor
och koka lätt i saltat vatten. Häll av och kyl något under kallt vatten.

Ställ åt sidan.

Koka upp 1 l vatten. Tillsätt 4 buljongtärningar, ättikssprit, lagerblad.
Smaka av. Det skall vara en god, stark fiskbuljong. Koka filébitarna i
buljongen i hålslev någon minut portionsvis och ta upp, låt svalna på fat.

Tillsätt citronen som fiskbitarna legat i till buljongen. Smaka av. Lägg
gelatinbladen i ljummet vatten ca 5 minuter. Tillsätt gelatinbladen i den
heta buljongen (1 l) + två lättvispade äggvitor. Rör om och sila av i
silduk. (Äggvitorna klarnar buljongen) Buljongen skall vara nästan helt
klar. Bottna en glasskål med den avsilade buljongen. Ställ kallt och låt
stelna. Lägg sedan i sparris och morötter i vackert mönster, varva
grönsakerna sedan med fiskbitar och dill. Häll på varm buljong under tiden.
Avsluta då buljongen täcker fisk och grönsaker och ställ hela formen kallt.
Över natten stelnar den till en alladåb. Servera med färsk nyskrubbad
potatis eller skalpotatis, sallad, majonnäs och pepparrotsgrädde.

Smaklig måltid!





Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".