Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Med de snabba nyheterna, dagens snackisar och spännande personer – och givetvis massor av musik.
24 februari 2011 Veckans prova på...

Dags att göra egna semlor

Publicerat måndag 21 februari 2011 kl 10.50
1 av 10
Bagaren i full gång
Baka egna semlor alltså. Karin får hjälp av Andreas "Bagarn" Johansson. Foto: Elenor Nordström
2 av 10
Baka egna semlor alltså. Karin får hjälp av Andreas "Bagarn" Johansson. Foto: Elenor Nordström
En spänstig deg ger fina bullar. Smaksatt med kardemumma blir det extra bra. Foto: Karin Lönnå
3 av 10
En spänstig deg ger fina bullar. Smaksatt med kardemumma blir det extra bra. Foto: Karin Lönnå
Det är en särskild konst att rulla bullarna så de blir perfekt runda. Andreas Johansson har sina knep. Foto: Elenor Nordström
4 av 10
Det är en särskild konst att rulla bullarna så de blir perfekt runda. Andreas Johansson har sina knep. Foto: Elenor Nordström
De färdigrullade semelbullarna ska jäsa på plåt under duk i ungefär en halvtimma. Foto: Karin Lönnå
5 av 10
De färdigrullade semelbullarna ska jäsa på plåt under duk i ungefär en halvtimma. Foto: Karin Lönnå
In i ugnen ska de, bullarna. I ungefär sex minuter ska de gräddas gyllenbruna. Foto: Elenor Nordström
6 av 10
In i ugnen ska de, bullarna. I ungefär sex minuter ska de gräddas gyllenbruna. Foto: Elenor Nordström
Tur att det stod en grill kvar på balkongen. Den fick ge skydd åt nygräddade semlor som behövde kylas ned. Foto: Elenor Nordström
7 av 10
Tur att det stod en grill kvar på balkongen. Den fick ge skydd åt nygräddade semlor som behövde kylas ned. Foto: Elenor Nordström
Oj oj, nu är programmet snart slut! Tur att Andreas Johansson spritsar ut mandelmassa på semlorna i ljusets hastighet. Foto: Elenor Nordström
8 av 10
Oj oj, nu är programmet snart slut! Tur att Andreas Johansson spritsar ut mandelmassa på semlorna i ljusets hastighet. Foto: Elenor Nordström
Glufs! Karin kastar sig över den första semlan så fort den är klar, och åååh vad god den var. Foto: Elenor Nordström
9 av 10
Glufs! Karin kastar sig över den första semlan så fort den är klar, och åååh vad god den var. Foto: Elenor Nordström
Se så fina de blev! Och goda, kan Karin intyga. Foto: Elenor Nordström
10 av 10
Se så fina de blev! Och goda, kan Karin intyga. Foto: Elenor Nordström

Den här veckan fick Karin Lönnå att prova på göra egna semlor. Andreas "Bagarn" Johansson var här och hjälpte till. Det blev ett hektiskt köksäventyr - men bullarna hann bli klara preciiis i tid. Hur semlorna blev? Kanske världens godaste. 

Blir du sugen att testa själv så hittar du "Bagarns" recept på en klassisk semla här...

Bagarens recept på en klassisk deg för bullar, längder och semlor

5 dl vatten (fingervarmt)
50 g jäst
10 g salt
100 g fett/smör (smält)
15 g kardemumma grovmalen
100 g socker eller 1 dl vitsirap
1200 g mjöl (ca)

230 grader 6-8 min

OBS! Kör degen minst 10 min i degblandare. Rulla till bollar som får jäsa ca 30 min under duk på en varm plats.

Riv mandelmassan på grovt och blanda ihop det med lite vispad grädde så du lättare kan spritsa detta i bullarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".