Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Med de snabba nyheterna, dagens snackisar och spännande personer – och givetvis massor av musik.
Lönnå i Mellansel 14 april 2011

Recept på Lars T:s ärtsoppa

Publicerat torsdag 14 april 2011 kl 10.00

(6-8 portioner)

ca 500 g gula ärtor (blötlägges)
2 gula lökar
1-2 tsk timjan och mejram, lite av varje
1 liter buljong
1/2 liter vatten
200-300 g rökt fläsk (gärna närproducerat)
ev. salt att smaka av med

Blötlägg ärtorna i 4-12 timmar. Häll bort blötläggläggningsvattnet. Koka upp ärtor, buljong och vatten, ta bort skum om det blir. Lägg i lök och låt koka i ca 1 - 1 1/2 timme. Lägg i fläsket skuret i tärningar när det är ca 15 minuter kvar av koktiden. Avsluta med att tillsätta örtkryddor och smaka av med salt om det behövs. Observera att en stor del av hemligheten med just den här soppan är att den innehåller rökt fläsk, och då äkta rökt, inte smaksatt med rökarom.

I Mellansel avnjutes ärtsoppan med närproducerat fänkålskryddat knäckebröd och närproduducerad hårdost.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".