Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Med de snabba nyheterna, dagens snackisar och spännande personer – och givetvis massor av musik.
3 maj 2011 Musik och mat

Irmas thailändska fiskbiffar

Publicerat tisdag 3 maj 2011 kl 11.40
1 av 2
Reporter Jocke Jonsson och Irma Schultz Keller gör sig redo vid spisen.
2 av 2
Thailändska fiskbiffar med risnudlar och världens godaste sås som garanterat sätter smaklökarna i spinn.

Förra gången vi fick ta del av hennes kökskonster så stod det franska köket i fokus. Denna gång siktar vi istället in smaklökarna mot Asien när Irma Schultz Keller gör sig redo vid spisen.

Irmas Thailändska fiskbiffar

Ingredienser (4 portioner):
600 g färsk sej (eller annan vit fast fisk)
Limeblad (Färska, eller torkade i påse)

Fisksås
3 limefrukter
1 ägg
2 chilifrukter
2 vitlöksklyftor
3 schalottenlökar
1 morot

Gurka
Mirin (japansk majssirap - finns i asiatiska affärer om inte i vanliga)
Färsk koriander
Risnudlar, gärna breda

Gör så här:
Hacka 3 schalottenlökar och lägg i en bunke. Pressa ner en vitlöksklyfta och pressa också saften ur en halv limefrukt. Hacka ner chilifrukt (Mängd beror på hur stark den är, Irma tog 1 chilifrukt). Hacka 2 limeblad(om du använder torkade kan du låta dem ligga i vatten någon timme innan). Ta fram fisken och skär bort remsan i mitten där benen sitter. Tärna fisken i mindre bitar och lägg i bunken. Tillsätt en msk fisksås och ett ägg och avslutningsvis en näve hackad färsk koriander. Därefter är det dags att mixa ihop färsen med stavmixer tills du får en jämn konsistens.

Nu dags att göra såsen. Pressa lime så du får 4 msk limesaft. Häll i en skål tillsammans med 4 msk fisksås. Hacka ner en chilifrukt, använd inte kärnorna. Hacka 2 vitlöksklyftor och lägg i. 2 msk Mirin går också i, alternativt honung om du inte hittar Mirin. Gör tunna stavar, ca 1 cm långa, av gurka och morot och lägg i såsen.

Forma fiskbiffarna, runda eller ovala, lite mindre än pannbiffar. Stek i stekpanna, eller lägg i en oljad form och kör i ugnen 5 till 10 minuter i 200 grader. 


Servera fiskbiffarna med risnudlar och den vackra och smakrika såsen.

Smaklig måltid!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".