Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Musik, trafik, väder och senaste nytt. Allt du behöver för bästa möjliga start på dagen.
27 Juli

En grillbuffé med smak av Grekland

Publicerat fredag 27 juli 2012 kl 10.39
1 av 2
En vitlöksdoftande grilltallrik kan vara ett bra alternativ för den som vill äta sund sommarmat. Foto: Karin Johansson
2 av 2
Dagens grillkock Victoria Forsberg bjuder bland annat på sin egen "specialtzatzisi". Foto: Karin Johansson

Det slösas med färska kryddor som timjan, rosmarin och mynta när veckans gästkock Victoria Forsberg står vid grillen. I dag bjöds det på lammrostbiff med potatisknyten, varm tomatsallad och specialtzatsiki. Här hittar du recepten:



Potatisknyten med vitlök

300 g Färskpotatis
1 Vitlöksklyfta, skivad
Smörklick
Olivolja
Färsk timjan
Flingsalt
Vitpeppar

Dela potatisen i halvor. Fördela alla ingredienser i grillfolie och vik ihop till små paket. Grilla i cirka 10 minuter, öppna och känn på potatisen..

Grillat lamm

Lammkött
Salt
Peppar

Putsa köttet om det behövs. Placera det på grillen och vänd de så att alla sidor får en fin yta. Hur länge det ska grillas beror på om du föredrar lammet rosa eller genomstekt. Skär i köttet för att avgöra när det är klart.  

Victorias specialtzatziki

1/4 Gurka
2 dl Yoghurt
1 Tomat, enbart köttet
1 - 2 msk Honung
Olivolja
Färsk eller torkad persilja
Färsk eller torkad mynta
Peppar
Salt

Riv gurkan hälften av gurkan grovt och pressa ur saften. Skär resten av gurkan och tomatköttet i bitar. Blanda samman allt och smaka av!

Varm tomatsallat
2 Tomater, i bitar
1/2 Gul lök
1/2 Grön paprika, i bitar
1/2 pkt Fetaost
Oliver
Färsk oregano

Placera alla ingredienser i små högar på grillfolie. Vik ihop till små paket. Grillas i cirka 5 minuter - bara så att alla ingredienser hinner bli varma.

Tips:
Sparris och bitar av paprika är gott att grilla som tillbehör. Men håll uppsikt, det är lätt hänt att grönsaker bränns vid.

Sommarhälsningar
Victoria Forsberg, veckans grillkock i P4 Morgon

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".