Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Musik, trafik, väder och senaste nytt. Allt du behöver för bästa möjliga start på dagen.
Fredag 17 augusti

Nygrillat med Peder Svensson

Publicerat fredag 17 augusti 2012 kl 10.48
Ett av dagens grilltips är att försteka hamburgarna i en stekpanna. Då minskar riskern för att köttet bränner fast i grillgallret. Foto: Karin Johansson

Klassiska hamburgare med en krämig coleslaw stod på menyn när dagens grillkock Peder Svensson var på besök. Här hittar du hans recept:

Coleslaw

4 Skalade morötter 
1/2 Vitkålshuvud
Majonäs
Salt
Pepparmix
Tabasco

Riv skalade morötter och vitkål på den grova sidan av rivjärnet blanda sedan salt,peppar&tabasco tillsätt sedan majonäs till en konsitens som du tycker är lagom.

Hamburgare

500 g Nötfärs
5 Ägg
2 dl Grädde
Salt & Citronpeppar
Chilipeppar

Blanda nötfärsen med kryddor och ägg. Tillsätt grädde så att färsen binds ihop utan att bli för lös, det ska gå att forma bollar som inte ändrar form. Fördela i bitar på ca 200 gram. För att forma dem kan det vara en god idé att använda en mall av en rund plasthink. Skär av botten och blöt den för att färsen inte ska fastna, platta sedan ut bollarna till hamburgare i formen.

Hamburgerbröd

25 g Jäst
25 g Smör
2 ½ dl Mjölk
½ tsk Salt
1 tsk Strösocker
7 dl Vetemjöl
Sesamfrön

Smält smör, häll över mjölken och värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke och blanda med lite av degspadet. Häll över resten av degspadet, saltet, strösockret och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop allt till en smidig deg. Låt jäsa i minst en halvtimme. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den. Föredela degen i 10 delar och forma dem till runda bullar. Strö sesamfrön på en tallrik och tryck bullarna i den. Låt jäsa på en plåt i cirka 10 minuter. Lägg även ett bakplåtspapper över bullarna och platta till dem ordentligt med hjälp av en tom plåt. Låt jäsa i 30-45 minuter. Grädda hamburgerbröden i 250 grader under 7-8 minuter. Låt svalna under bakduk.

Trevlig hamburgerafton!
/Veckans grillkock Peder Svensson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".