Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Chatt om vår i trädgården

Publicerat onsdag 11 mars 2009 kl 17.30

Hur kan man förberada våren? Går det att skynda på den? Trädgårdsjournalisten Gunnel Carlsson svarar på frågor om kaningödsel och hur pelargonier beskärs bäst. Här kan du läsa alla frågor och svar i chatten.

Moderator:Välkommna! Nu börjar chatten med trädgårdsjournalisten Gunnel Carlsson. Vi håller på i 30 minuter fram till klockan 08:45.
Anders:När på våren klipper man ner prydnadsgräset?
Gunnel Carlsson:Du kan göra det nu. Allt är ju nedvissnat och snart börjat det nya gröna visa sig - då är det bra om allt gammalt gräs är borta annars blir det svårt att klippa utan att skada det nya gräset.
Kerstin Wahlgre:Hej! Första mördarsnigeln för året såg jag förra torsdagen. En liten en, som säkert hinner äta upp sig till sommaren. Usch! Fyller man en folieform med valfri öl till hälften, har dessa djur vänligheten att krypa i och dränka sig själv. Enkelt! Ha det bra! ☺ Med vänlig hälsning Kerstin Wahlgren i Skanör
Gunnel Carlsson:Tack för tipset. Jag brukar ha med spaden på kvällspromenad och dela dem, det är humant och man vänjer sig.
Anders:Hej, När på våren ska man klippa sin oxelhäck? Anders
Gunnel Carlsson:Bra fråga. Jag är inte säker....men nu borde gå bra. Annars kan man klippa allt under de sk jas-månaderna juliaugustiseptember. Det vet jag!
carina:när beskär jag en buskhortensie ?
Gunnel Carlsson:Vänta ett par veckor, då ser du var den börjar växa med nya friska skott, då klipper du allt torrt ovanför dessa.
Monika:Hej! Skall anlägga en ny blomsterrabatt, har ingen tillgång till kompost, kan jag köpa vanlig jord och blanda med kogödsel?
Gunnel Carlsson:Ja, absolut. Det är inte så dumt atyt köpa på sig vanlig billig ”bensinstationsjord”, alltså 5 säckar för 100 och så skaffa en säck med komposterad kogödsel och blanda upp. Då får du mycket jord med bra näring. Ett utmärkt sätt att anlägga en rabatt på
Josefin:Har nyligen köpt ett hus. Har aldrig tidigare haft trädgård... Vad är det viktigaste för mig att börja tänka på? Det finns en del fruktträd, buskar och blommor.
Gunnel Carlsson:Det viktigaste är att vänta! Gå runt i din nya trädgård, se vad som finns och vad som dyker upp i rabatterna. Börja inte med att fälla träd och ta bort buskar - en gammal uppvuxen trädgård är alltid mer lättskött än en nyanlagd. Har du mycket rabatter så fyll på med lite nya buskar och perenner så finns det inte plats för ogräset!
Henriette:Hej! Jag har flyttat till lgh i Malmö, så i fjor, första våren och sommaren, sådde jag både tomater och bönor trotts min omtanke med vattning och näring till växterna blev det inte så bra som jag hade önskat.Det blev både tomater och bönor men ej så många. Mitt misslyckande berodde troligen på att det inte är så soligt på min balkong. Pelagoner, Flitiga Lisa har däremot gått bra. Min önskan är att ha grönsaker där ute. Vad rekommenderar Gunnel att jag sätter på min ej inglasade balkong.
Gunnel Carlsson:Tomaterna gillar sol och värme så du kan ha rätt i att det var därför det inte blev så mycket - men prova någon annan sort också. Du kan ju köpa småplantor tidigt och höra om där är någon mindre solkrävande. Plantor hinner ofta ge mer skörd än de man sår själv i början.Prova kanske smultron och någon bärbuske och så kan du sätta potatis en hink och skörda till midsommar. Kryddväxter vil ju också gärna ha sol men persilja och lite egensådd sallad är väl helt rätt.
Marie:Hej Odlar mycket grönskaer i mina 9 pallkragar och är redan sugen på att börja, så att jag får en tidig skörd. Kan man likställa kaningödsel med hästgödsel och på så sätt göra en varmbädd??
Gunnel Carlsson:Nej jag tror inte kaningödsel skapar lika mycket värme som hästen men använd den ändå. Blanda den med kompost, jord, löv, pinnar och vårräfsat gräs och så gör du en kompakt bädd med detta, plantjord överst och glas som täcker. Du har då en hög bädda som blir värmd fortare av vårsolen. Så och njut!
Siv o Bengt Tin:Hej Gunnel Hur skall man få en magnolia att blomma? Vi har försökt i flera år. Köpt nytt träd med blommor på, som sedan nästa år vägrar att blomma. Just nu har vi en välväxt buske, men några knoppar syns inte. Snart åker den bort. Eller ska den flyttas och få en ny chans? Mvh Siv o Bengt i Staffanstorp
Gunnel Carlsson:Det låter konstigt - och lite trist för det är klart at man vill ha blommor i magnolian. Kanske står den för blåsigt. Det gillar de inte och så ska man helst inte störa den för mycket, dvs inte bearbeta jorden runt den under säsong. Prova och flytta den tycker jag. Gör det nu tidig vår
Marie:Vad är viktigast att tänka på inför bygge av växthus? Idag odlar jag mycket i pallkragar men drömmer om ett växthus och har tänkt mig en murad grund och även att ha en kamin där i. Måste ju ha bygglov över 15m2 och många säger att bygg inte för litet. Vi har stor trädgård så platsbrist är det inte.
Gunnel Carlsson:Klart du ska ett växthus och har du plats så ta i. 20 kvm är väl perfekt. Jag blir helt avundsjuk! Extravärme är heller aldrig fel och kan du hålla frostfritt över vintern så kan du möblera med citrus, oliver, kamelior och annat godis.
Inga-Britt Beng:Stickling av pelargon:rotas i vatten eller sätts direkt i jord?
Gunnel Carlsson:Man brukar säga att rötter som bildas i jord blir bättre än de i vatten så sätt dem direkt i jord tycker jag.
Moderator:Nu är det 10 minuter kvar av chatten med trädgårdsjournalisten Gunnel Carlsson. Passa på att ställa dina frågor om vår och trädgård!
Marianne S:Du pratade om att besöka trädgårdar. Jag var och lyssnade på dig hos Rosensällskapet i Hbg och då nämnde du flera trädgårdar/parker och Potsdam, som du även gjorde nyss. Jag planerar att resa till Berlin. Vilka var de andra som du berättade om?
Gunnel Carlsson:Berlin har en jättefin botanisk trädgård. Den ska du se. Och sen var det Sans souci vid slottet i Potsdam och Karl Foersters trädgård. Dessutom finns där en Volkspark som anlades till trdägårdsutställning 2001 som nog har vuxit till sig. Ha en bra resa!
Linda:Jag drömmer om att ha färska örter men lyckas aldrig få dem att stå. Har försökt plantera ut dem man köper i affären och även sått egna. Hur gör man för att få dem att stå?
Gunnel Carlsson:De man köper i affären behöver acklimatiseras! De har stått varmt och gott i växthus och sen hamnar de ute i blåst och full sol. Så vänj dem först vid utelivet. Prova hellre att köpa småplantor, det finns ibland sk pluggplantror av kryddväxter - de kan du nog lyckas bättre med. Blåst och brännande sol är nästan alla växters fiende när de kommer direkt inifrån.
Birgitta S:Har pelargonier kvar sen ifjor. Undrar vilket som är bäst, klippa ner eller ta skott . Är tiden lämplig nu.
Gunnel Carlsson:Du kan ju göra både ock. Klipp ner de övervintrade ganska hårt. Man ska behålla två skott på varje gren. Det du klipper bort kan du ju göra toppsticklingar av och sätta i jord så får du många pelargoner i sommar! Klipp ner dem nu och plantera om dem om ett par veckor och sen vattnar du och ger gödning hela våren.
Sofie:Jag har två frågor. 1. Du pratade om att beskära de små pelargonierna, så att de blir buskiga. Hur beskär man då? Jag är verkligen novis. 2. Jag har köpt lökar i krukor jag har haft inomhus. De är nu överblommade. Kan jag sätta ut dem i trädgården nu? Överlever de till nästa år då? mvh Sofie
Gunnel Carlsson:Javisst överlever löken. Det är perfekt att köpa lök i kruka på våren, njuta av dem inomhus och sedan sätta ut dem på lämplig plats i trdägården. Det är ju så här års manser var det fattas lök. Pelargonerna klipper du hårt. Tittaq på stammen så ser du att det är som leder på den. Klipp ner över två leder och beskär alltid över ett bladutskott - där kommer nya skott så msåningom. Efterhand som de växer kan du ocks toppa dem om de blir för långa. Men klipp inte bort knopparna när de bildas!
Vårlöken:Vad är lättast att börja med i trädgården när man är nybörjare?
Gunnel Carlsson:Lättast är egentligen löken så här års. Köp färdiga i kruka o sätt ut när de blommat över så har du ny lök nästa år. Kryddväxter brukar vara enkelt - men vänta tills det blir varmt. Och så måste du så lite egen sallad - kanske en liten plätt där du ger god jord och vatten- inget är så gott som egenodlat. Var inte rädd att försöka - alla misslyckas ibland!
Moderator:Chatten med trädgårdsjournalisten Gunnel Carlsson är nu slut. Tack för alla frågor!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".