Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Chatt om arbetsmarknaden i Skåne

Publicerat fredag 3 april 2009 kl 20.27

Måndagen den 6 mars 08:00-09:00 chattade Sofie Persson, sektionschef på arbetsförmedlingen om vad de kan göra i det tuffa arbetsmarknadsläget som råder. Här kan du läsa hela chatten i efterhand.

Moderator:Då börjar vi chatten med Sofie Persson från Arbetsförmedlingen. Välkomna!
sara i burlöv:hur kan arbetsförmedlingen hjälpa mig för att få jobb inom handel - jag har blivit arbetslös för ett halvår sen
Sofie Persson:Hej! Kontakta din Arbetsförmedling på orten, ofta har man god kunskap om arbeten på orten. Kolla olika hemsidor för tex stora köpcentra som ofta samordnar rekryteringar. Är du intresserad av arbete i Danmanrk så kontakta vårt Öresund direkt kontor i Malmö. Ta även kontakt med enskilda butiker genom ett personligt besök. Lycka till!
Eva Nilsson:Har varit arbetslös i 3 år och sökt 100-tals jobb.Går nu i pension 1/9 men är ålagd att söka minst 15 jobb varje vecka. Är detta verkligen rimligt?
Sofie Persson:Hej! Tack för din fråga. Det är svårt att avgöra vad som är rimligt eller ej eftersom jag inte känner till din situation i detalj. Det viktiga är att du verkligen breddat ditt sökområde både geografiskt och yrkesmässigt. Ta en diskussion med din handläggare. Lycka till!
Therese:Finns det några branscher där det fortfarande finns ett behov av arbetskraft?
Sofie Persson:HEj!Tack för din fråga. Det finns branscher där det fortfarande är brist på arbetskraft. Vilka detta är kan du läsa om på www.arbetsformedlingen.se under fliken Fakta. Det behövs specialiserade läkare och sjuksköterskor, förskollärare och inom områden med lägre krav på utbildning, busschaufförer och mekaniker. Lycka till!
Krister:Har du några prognoser över NÄR detta kan tänkas vända?
Sofie Persson:HEj! Om jag hade haft!! Vi är nu igång med vårens prognos där vi djupintervjuar flera tusen arbetsgivare. Tendensen är inte god...Tyvärr kan jag inte ge dig något bra svar!
cristina:hur ser arbetsmarknaden ut inom elektronik branschen i Danmark?
Sofie Persson:HEj! Byggsidan i Sverige och Danmark ser ganska lika ut. Är man fullbetald elektriker med yrkesbevis och lite erfarenhet så brukar det lösa sig. Är du däremot lärling ser det genast mycket svårare ut. Det flesta Arbetsförmedlingar har särskilda handläggare som arbetar med just bygg. Kontakta ditt lokala kontor för mer information.
Lagerarbetaren:Är det bara omskolning och utbildning som gäller nu?
Sofie Persson:HEj! Utbildning gäller bara om man inte hittar en annan lösning. Det är arbete som gäller i första hand.
Leif:När märkte ni på arbetsförmedlingen att det började gå trögare?
Sofie Persson:Hej! Det var efter sommaren i fjol, i september framförallt. När vi började arbetet med vår höstprognos så fick vi ändra en del uppgifter i sista stund eftersom arbetsgivarna hade fått helt andra förutsättningar, än vad de hade när vi inledde prognosarbetet. Det har aldrig hänt förr under alla de år vi arbetat med prognoser!
David:I december fick ju arbetsförmedlingarna mer pengar för att möta den vikande arbetsmarknaden, tycker du att ni har fått tillräckliga medel för att kunna hjälpa alla dem som nu förlorar sina jobb?
Sofie Persson:Hej!Vi har fått mycket medel för att möta den vikande konjunkturen, framförallt till olika former av praktik. Praktik är, historiskt sett, en av de mest effektiva vägarna till ett arbete. Men det är inte bara pengar som är avgörande utan det handlar också om vad arbetsgivarna kan ställa upp med och orkar med i olika former av praktik i en redan ansträngd situation.
Orolig:Om jag blir arbetslös idag, vad händer då? Hur länge får jag ersättning och vad händer sedan?
Sofie Persson:Hej! Du besöker Arbetsförmedlingen på din första arbetslösa dag, skriver in dig och får kontakt med en handläggare. Du kan redan från första dagen också få en personlig coach som hjälper dig med olika kontakter med arbetsgivare m.m Du får ersättning från din Arbetslöshetskassa i 300 dagar. Har du inte lyckats få ett arbete efter 300 dagar erbjuds du i normalfallet ett deltagande i Jobb och utvecklingsgarantin. Mer om detta kan du läsa på vår hemsida, www.arbetsformedlingen.se
David:Verkar arbetsgivarna kunna möta upp då?
Sofie Persson:Hej igen! Svårt att säga. En del är intresserade redan från början men för en del tror jag att de själva måste hitta sin roll i denna lågkonjunktur. Vi arbetar aktivt med att bearbeta arbetsgivarna tillsammans med den arbetssökande.
JENS:Jag har jobbat inom industrin men är nu utan jobb - finns det möjlighet att omskola sig - i så fall till vad?
Sofie Persson:Hej! Det är svårt att säga utan att veta mer om din bakgrund. Ska du omskola dig så är det en stor investering i dig själv som du gör och den bör ju vara genomtänkt. Börja med att göra intressetestet på vår hemsida, www.arbetsformedingen.se och jämför resultatet med de yrkesområden som har brist på arbetskraft. Prata också med din lokala Arbetsförmeding för tips om bristyrken!
kalle:du nämnde att man kan bli busschaufför - hur gör jag för att bli det ?
Sofie Persson:HEj! Är du arbetssökande så kan du kontakta din lokala Arbetsförmedling för att få information om hur det ser ut på yrkesförarutbildningen. En hel del kommuner har också egna bussutbildningar. Du kan också kontakta de stora bussbolagen för att kolla av deras utbildningar- på så sätt får du också kontakt med en potentiell arbetsgivare!
bubblan:Är jobbläget verkligen så illa som Borg säger? Du nämnde ju att sydvästra Skåne hittills har klarat sig lite bättre, kommer det att fortsätta?
Sofie Persson:Hej! Svårt att säga. Den typ av indsutri och produktion som finns här är av mer konsumtionskaraktär vilket kan innebära att den inte går ner lika mycket som tex bilindustrin; vi måste fortfarande ha mat och andra nödvändiga konsumtionsvaror i en lågkonjunktur. Detta kan göra att effekten inte blir lika stor här eller möjligen fördröjd.
Sune:Jobbar på Alfal Laval i Lund och har blivit varslad Vad är utsikterna att jag ska få ett nytt jobb nu under lågkonjunkturen?
Sofie Persson:Hej! Svårt att svara på utan att veta mer om just din situation. Det finns fortfarande en viss efterfrågan på bra och erfaren industripersonal, både här och i resten av landet. ofta med en viss specialisering men det kan kanske Arbetsförmedlingen hjälpa till med, i samarbete med en framtida arbetsgivare. Om du är varslad och har ett omställningsavtal så du kanske hitta en väg här. Det gäller att ta tillvara alla chanser!
Marie:Hej! Kan inte bli annat än förvånad när jag hör dig säga att man kan ta kontakt med arbetsgivare öga mot öga. De flesta av arbetsgivarna får just nu över 300 ansökningar. Fungerar detta verkligen tycker du? Jag tycker det är helt naivt. Jag har universitetsutbildning och flera års arbetserfarenhet, men söka jobb i dessa tider är lika svårt ändå. Jag fortsätter ändå tänka positivt.
Sofie Persson:Hej! I de kontakter som vi har med arbetsgivare så är detta sätt som arbetsgivarna säger att de uppskattar mycket. Det är givetvis beroende av vilken typ av arbete som man söker och om man som i ditt fall söker högkvalificerade tjänster så är detta sätt inte det mest lämpliga. Hittar du din egen väg och fortsätter att vara positiv så hittar du säkert en lösning. Lycka till!
Sanna:Du skriver att ni bearbetar arbetsgivarna aktivt tillsammans med den som söker jobb...? Brukar det gå bra? Hur är tonen mellan er och arbetsgivarna?
Sofie Persson:Hej! Min erfarenhet är att det oftast går bra men det gäller att Arbetsförmedlingen och du som arbetssökande har en strategi för att vad ni vill åstadkomma. Arbetsförmedlingen har ett omfattande nätverk när det gäller arbetsgívare, organisationer och andra parter på arbetsmarknaden, som vi försöker utnyttja på ett bra sätt och som gagnar båda parter.
Lasse:Vad hade du själv för erfarenheter av Arbetsförmedlingen när du var arbetssökande?
Sofie Persson:Hej! Min erfarenhet av Arbetsförmedlingen var god, men byggde också på att jag själv var ganska aktiv. det tog mig dock två år innan jag fick mer än ett tillfälligt arbete. Jag hade en hel del synpunkter på Arbetsförmedlingen men diskuterade dessa med både min handläggare och chefen. Det kändes viktigt för mig att få svar på de frågor som jag hade.
arbetslös:Jag har varit arbetslös sedan 1993. gått en del utbild 3:e gymn. 1 år multimedia. 3 olika ped. utbild. samt blivet tvingad till olika aktiviteter som arbetsförmedl ANNARS BLIR DU AVSTÄNGD DET ända man får höra. Jag har sökt 10 till 20 olika jobb i flera år i veckan alla olika både ½ tid o hel tid. Men samma svar varje gång tack för din ansökan vi går vidare med en annan sökande. är det åldern ??????? född 1951
Sofie Persson:Hej! Det är tråkigt att du har möts av detta budskap. Tanken med alla våra aktiviter, utbildningar m.m är ju att de ska leda dig närmare ett arbete- detta är ju huvudsyftet. Både arbetslöshetsersättningen och aktivitetsstödet ( som du får om du deltar i någon form av aktivitet) är till för att ekonomiskt stödja dig under en period när du inte har arbete och givetvis ställs det krav på den som uppbär ersättning också. Det är svårt att svara på varför just du inte fått arbete, då skulle jag behöva mer information om din sitaution. Prata med din handläggare om situationen och se över vilka åtgärder som behövs; kanske nytänkande när det gäller var och vilka arbeten du söker. Lycka till!
Moderator:Nu är chatten med Sofie Persson från arbetsförmedlingen slut. Tack för alla frågor och svar!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".